woensdag 10 juli 2024

Vrijheid

Dit is een man die op 95-jarige leeftijd al decennia lang een boekwinkel in Parijs heeft.
Ondanks zijn leeftijd, belastingen en diverse moeilijkheden opent deze man zijn boekwinkel zes dagen per week, met buitengewone passie en vaardigheid. Ik hoop voor hem dat hij zijn laatste adem hier uitblaast. Dit is tot het laatste moment levensvervullend.
Frankrijk was altijd zo'n boekenland, overal zag je mensen lezen, op bankjes, in parken, in de metro, staandend bij de bushalte. In een deel van dit prachtige land zal het vast nog steeds zo zijn, maar wat is er veel veranderd. Het is ook de vrijheid die er altijd was die bedreigend is.
Wat er inmiddels al allemaal gebeurd is om de Olympische Spelen te beschermen, om levens te sparen. Dat het nodig is ...
Vrijheid schijnt trouwens langzamerhand voor iedereen bedreigend te zijn.
Laten we dan in ieder geval proberen vrij in ons hart te zijn en de vrijheid omarmen.
 Er is een rechtszaak gaande tegen de Raad van de EU vanwege de Europese blokkade van Russische mdia. Ze tornen aan de beginselen van de democratische rechtsstaat zeggen de initiatiefnemers van de rechtszaak.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) ondersteunt de aanklacht omdat de blokkade een noodmaatregel voor korte tijd zou zijn.
Maar waar waren de Pers- en informatievrijheidsorganisaties en de NVJ in de afgelopen jaren en NU?? Er is een constante censuur. Niet alleen wat betreft oversterfte, bijwerkingen enz. maar wat betreft 'alles', als het om een andere (vaak gefundeerde!!) mening gaat. Ook als het om minder gefundeerde meningen gaat zou er ruimte voor moeten zijn, zoals dat vroeger was en zoals de bepalende kant dat wel altijd krijgt. Daar klopt natuurlijk niets van. Wat klopt er nog wel vandaag de dag? 
---
Goed voor jezelf zorgen klopt! Zoals heerlijke maaltijden en hapjes die vol verrijkende voedingsstoffen zitten. Gisteravond hadden we linzenpasta (fusilli) met broccoli, gebakken uien, champignons, knoflook en cashew'kaas'saus. Altijd nog even in de airfryer voor een knapperige bovenkant.