zaterdag 24 juni 2017

Achter de eenvoud en nieuwe initiatieven

Een nieuwe vriend schreef me over de eenvoud van mijn onderwerpen die tegelijkertijd de diepte van aandacht weergeeft. Aandacht voor wat ik maak, aandacht voor hoe ik in het leven sta. Hij zei het iets anders, maar ik ga hier even op door. Er ligt een wereld achter deze eenvoud. Maar ook zorgt de basale basis (beetje dubbelop, maar het dekt de lading) voor rust, openheid, diepgang. Woorden kunnen soms zo tekort schieten, als het over een beleving gaat. Ik heb een keuze voor positiviteit gemaakt op deze website. Als tegenhanger voor wat er overal gebeurt, maar ook om alle ruimte te geven aan de schoonheid van het leven. De schoonheid die niet altijd meteen zichtbaar is, maar in zoveel aanwezig. En heel vaak is hij ook wel zichtbaar!
Op dit moment zit positieve energie voor mij in nieuwe contacten die vertrouwen geven, mijn geest scherpen, me inspireren. Soms is het zo overweldigend dat het juist ook voor onrust kan zorgen. Maar onrust is niet alleen negatief, het is ook beweging. 

Ik schreef laatst dat er wel een verschuiving plaats gaat vinden. Naast wat blijft zoals simpele recepten (en ook vandaag eindig ik ermee) zal ik meer gaan schrijven over kwaliteit en schoonheid in ruimere zin. Bijvoorbeeld en dan is het wel heel letterlijk over de kwaliteit van leven, wat ik vanmorgen hoorde en wat Henk al had gelezen. De kunstenaar/fietser Daan Roosegaarde wil de luchtvervuiling in China aan gaan pakken met de zogenaamde ‘smog free bicycle’, oftewel een smogvrije fiets. Samen met andere ontwerpers en wetenschappers werkt hij aan een luchtzuiverende fiets. Van de toren in Peking die op deze techniek gebaseerd is had ik al eens gehoord. Wat een ontzettend leuke (ik zag hem omdat we op zaterdagochtend altijd de liveuitzending zien) en enthousiaste man. U kunt dit stukje uitzending hier terughoren. http://www.nporadio1.nl/nieuwsshow/onderwerpen/414118-fietsen-voor-schone-lucht-in-china Hier word ik zo blij van. Net zoals van het Tinyhuisjes straatje dat vorige week in Friesland door Marianne Thieme geopend werd. Marianne Thieme staat op zich al voor alles wat goed is. Wat vind ik dat toch een fantastische vrouw! Vriendin Karin schreef dit artikel over de huisjes voordat ze er waren. http://www.stedebouwarchitectuur.nl/nieuws/040517/straatje-van-tiny-houses-in-fries-dorp Om nog even bij Karin te blijven, zij heeft een huisje in Wyns dat ze verhuurt. Een heel bijzondere plek in the middle of nowhere. Omgeven door weilanden en sterrenhemel kunt u hier tot rust komen. Bij regenachtig weer laarzen aantrekken want u kunt er alleen via een 
wandeling door het gras komen. Juist die wandeling maakt het extra speciaal. Niet alleen omdat het vrij van verkeer is maar ook omdat je er iets voor moet doen. Die mooie plek is de beloning! https://www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/24076Het hindert niets dat ik hier recepten geef die zeker ook in het boek komen. Daar staat alles bij elkaar, dus dat is anders. Dit komt in het hoofdstuk met minimale ingrediƫnten. Het is een ideaal, gemakkelijk, veganistisch recept, waar eindeloos veel variaties op te bedenken zijn. Vanmorgen maakte ik het met de hand (ik probeer vaak verschillende manieren want de eenvoudite manier geef ik hier door, zodat het door iedereen te maken is). Met paprika en prei. Vorige week maakte ik het met broccoli en daarbij gebruikte ik de keukenmachine om hem fijn te malen. Ik heb maar een kleine keukenmachine, dus het moest in twee keer en alles zat onder. Voor zulke groentes is met de hand bereiden wat onhandiger. Deze twee variaties laten zien hoe goed het ook per seizoen aan te passen is.

Groentekoek
Ongeveer 400 gram (ik vergeet het steeds te wegen, ik doe maar wat) fijngesneden groente
200 gram havermout
2 theelepels specerijen (aangepast aan zin en groente)
eventueel wat gedroogde kruiden
peper en zout
en veel geknipte of gemalen verse kruiden
Een scheutje water. De hoeveelheid hangt af van de vochtigheid van de groente.
En dan stevig met de hand kneden.
Ik doe het dan in een lage, langwerpige vorm met bakpapier. Het bakpapier eerst een beetje nat maken en verkreukelen, dan past het goed in de vorm. Insmeren met een klein beetje olijfolie of kokosolie. Het groentedeeg erin leggen en stevig aandrukken. Uw handen eventueel een beetje nat maken om de bovenkant mooi glad te krijgen. 45 minuten bakken op 180 graden. ik haal het dan uit de vorm en bak de onderkant ook nog een paar minuten. Ik vind het heerlijk met veel sla en olijven.