dinsdag 13 juni 2017

Geurherinneringen

Bij een bepaalde geur komt er onmiddellijk een bepaalde herinnering boven. 
Een persoon, een situatie, of alleen een sfeer.
Zo had ik vroeger een vriendje en die had Paco Rabanne op. Een geur waar ik meteen dol op was. Hij heeft toen een flesje gekocht waar ik aan kon ruiken als ik hem miste.
Ik vind het een van de lekkerste mannengeuren. Het flesje had ik nog steeds. Nu gebruikt Henk het. Wonderlijk genoeg is het niet bedorven terwijl het toch heel lang geleden is dat ik het kreeg. Ik genoot er vroeger dubbel van, de geur en de herinnering aan het vriendje. En nu weer! Het kan ook andersom werken denk ik. Als ik iemand mis en ik ruik 'zijn' geur kan het gemis verhevigd worden. Indertijd was dat niet aan de hand.
Soms zijn geuren ook gemengd met iets, bijvoorbeeld iets zoets met de geur van groentesoep. Als ik dat ruik denk ik aan mijn oudtante.
Vanmorgen was mijn broer hier en die had vroeger ook een heel speciale geur in huis, ondefinieerbaar. Niet lekker, niet vies, maar passend bij dat studentenhuis in Groningen. Als klein zusje vond ik het spannend om bij hem te logeren. Nu vertelde hij vanmorgen dat hij wel eens met lysol(??) alles goed schoonmaakte. Ook een combinatie van geuren dus.
Nu ik erover schrijf komt er van alles boven. De geur van versgebakken brood door mijn moeder. In de 70er jaren bakte niet veel mensen zelf brood, maar zij wel en ooh wat lekker rook dat! Het blijft ook een van de allerlekkerste geuren, versgebakken brood vind ik.
Een andere mannengeur die ik zalig vind, is van Christian Dior, Eau Sauvage. In de internaattijd droeg een meisje die. Ik adoreerde haar. (Dit heb ik vroeger veel gedaan, tegen jongens en vooral meisjes geloof ik opkijken.) En ik wilde het toen ook graag hebben. Maar zelf dragen gaf niet het effect van het ruiken als zij voorbij liep. De geur blijft aan die tijd verbonden. Ik heb even gekeken en het flesje ziet er nog precies hetzelfde uit. Het was de eerste mannengeur van Dior. Mijn zusje droeg Je reviens. Ook die is er nog en heel soms ruik ik het ergens. Dit las ik erover. 
"Geproduceerd in 1932 in Frankrijk, heeft de geur Je Reviens haar succes eigenlijk te danken aan de oorlog. Toen de Amerikanen werden betrokken bij de tweede wereldoorlog na Pearl Harbour, gaven de soldaten de geur Je Reviens aan hun “loved ones”. In advertentie campagnes werd de geur vertaald in “I will return”. De speciale samenstelling (basisnoot poederig, houtachtig, hartnoot spicy, bloemerig en topnoot spicy, fris) zorgt nog steeds voor vraag naar deze geur."
Kunt u zo een geur noemen, waar u veel herinneringen aan heeft?
Soms is er opeens een vlaag. Het is er nooit lang, maar lang genoeg om de herinnering die erbij hoort op te roepen. Het gaat bij mij gelukkig altijd om dierbare herinneringen.