maandag 5 juni 2017

Hennepzaad

Dadelijk een voorproefje (de rest in mijn boek) op mijn enthousiasme over hennepzaad. Ach, er is zoveel waar ik enthousiast over ben. Er staat  op dit moment bijvoorbeeld kikkererwtenbrood met kombu in de oven en een paar dagen geleden maakte ik zachte zoete aardappelbroodjes. Dom genoeg heb ik er geen foto van gemaakt. Het begon met broccolibrood, toen bloemkool, toen courgette en nu dus zoete aardappel. Ik maak nu dingen, die ik zonder dit darmproject niet gemaakt zou hebben. In ieder geval niet alles. Groente is vaak de basis. Het kikkererwtenbrood eten we vanavond met gebakken champignons en sla. Wat zou een glaasje wijn er lekker bij zijn. Over een paar weken mag het weer.
Ik bestel regelmatig bij de Biologische Toko. https://www.biologischetoko.nl
Het is voordelig om een grote hoeveelheid van iets te bestellen. Dat doe doe ik dus en ik deed het ook met hennepzaad. Ik zag alleen dat het maar tot het einde van het jaar gegarandeerd houdbaar is. Ik ga het dus veel gebruiken, leuk! Hennepzaad heeft veel goeds in zich en het heeft heel veel mogelijkheden.
Het goeds: Het is een enorme bron van hoogwaardige eiwitten, er zit veel vitamine E in het bevat mineralen zoals fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink. Het zit vol essentiĆ«le  vetzuren.
De mogelijkheden: Het kan rauw gegeten worden, gekookt of geroosterd. Gepeld, ongepeld, zo of gemalen als meel. Melk van hennepzaad. Om zo te drinken, of door een smoothie of toetje. Ideaal voor mensen met een lactose intolerantie of voor mensen die alleen plantaardige producten gebruiken. 
Salades met hennepzaad erdoor, vooral geroosterd lekker. Pesto, 'tofu', koekjes, brood, muffins, brownies en geroosterd met andere zaden als muesli. Ik ga van alles proberen. Ik geef nu alvast het recept voor hennepzaadmelk.
De hoeveelheid vocht kunt u aanpassen, voor dunnere of dikkere melk.
Doe 3 kopjes hennepzaad in de blender. Voeg 5 dl water, toe, een beetje zeezout en iets zoets. Zonder iets zoets is het minder lekker. Mix dit in twee minuten tot een romige, gladde melk.  Als de melk met ongepeld hennepzaad is gemaakt moet het nu gezeefd worden. Bij gepeld zaad is het niet nodig om te zeven. Schenk de hennepmelk in een fles om het te bewaren. Je kunt het gebruiken zoals normale melk. In de ijskast is het ongeveer twee dagen houdbaar. Je moet dan wel even schudden voor gebruik. Als je veel hebt gemaakt kun je het ook invriezen. Hennepmelk is heerlijk met fruit erdoor, of bijvoorbeeld met cacao en banaan of agave of ander zoets voor chocolademelk.