woensdag 6 november 2019

Appels!

Heeft u veel appels of koopt u er veel omdat ze nu voordelig zijn?
Ze horen zo bij de herfst en er is zoveel mee te doen.
Appeltaart, appelcake, appelkoekjes, appelmoes, gedroogde appels

Gerechten: hete bliksem, Appelmoes bij chili (en rijst), gevulde appels uit de oven met in het gat rozijnen, kaneel en noten, of spijs, of gember. Eventueel met vanillesaus. Om de gevulde appel kan ook een plakje bladerdeeg, voor een appelbol. Een warm appeltoetje, bijvoorbeeld met havermout en plantaardige melk uit de slowcooker of in de oven. Kan ijs bij. Appelmoes met fijngemaakte beschuiten en kokosbloesemsuiker en boter of kokosolie uit de oven. Koud laten worden zodat de bovenkant hard wordt. Appelpannenkoeken. Laagjes appelmoes of appelcompote met -soja- yoghurt en rozijnen.

Lang geleden heb ik ook over appels geschreven, maar het is de tijd voor appels en ik schrijf graag over seizoensproducten. De geur alleen al ... huiselijk, warm. Door de slowcooker leer ik het woord 'comfortfood' door en door kennen. In mijn boek heb ik een bladzijde vol 'troosteten'. Dat is ook comfortfood, maar comfortfood is ook knus en er is geen goed Nederlands woord voor. 

Als ik alleen al denk aan de appels en havermout uit de slowcooker, dan krijg ik al bijna hetzelfde gevoel. Ik ga het heel vaak maken. Net zoals rijstebrij/rijstpudding. Ik bracht de buurman een schaaltje en hij wil dat ik het elke week voor hem maak. :-) Het is niet te vergelijken met de pap uit een gewone pan. Zacht, geurig en zo bevredigend. Er zijn allerlei verschillende crockpots/slowcookers (is volgens mij ook geen goed Nederlands woord voor). Als je er een met een timer hebt kun je instellen dat hij 's nachts aangaat en dan word je wakker met die heerlijke appel-kaneel geur en kan je ermee ontbijten. Het is leuk om naar alle verschillende te kijken: https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/slowcooker/N/0/Nty/1/search/true/searchType/qck/defaultSearchContext/media_all/sc/media_all/index.html

Ik heb deze: https://www.bol.com/nl/p/russell-hobbs-22740-56-cook-home-searing-slowcooker-3-5-l/9200000056626179/

Natuurlijk zijn er allerlei andere winkels zoals Coolblue (ook een favoriet bedrijf) waar ze te koop zijn. Terug naar de appels. Appelflappen van bladerdeeg, bladerdeegflappen gevuld met appelblokjes, kaneel en rozijnen. Ik las veel over armoede de afgelopen tijd en die flapjes, die u ook nog de helft kleiner kan maken zodat u twee flapjes van een plakje bladerdeeg krijgt. Om te presenteren of te trakteren op school. Of mag dat niet meer? Zoiets hoorde ik laatst, maar dat ging over snoep en dit is geen snoep.
Ik schreef over gare appels, die er ook voor zorgen dat ik het lekker warm krijg. Net zoals bij stamppot vind ik het fijn als het zo heet is dat ik moet blazen en dan neem ik heel kleine hapjes. 's Middags delen we vaak een appel, in schijfjes in een rondje, als een bloem. Henk vindt heel dunne schijfjes lekker en dan lijkt het heel veel. Net zoals de Budwig met appel, 's morgens, dan snijd ik blokjes van een appel en lijken het wel drie appels. 

Als u zich onbestemd of ongelukkig voelt kan het zo goed doen om iets koesterends te maken, zoals warme appelgerechten.