vrijdag 30 oktober 2020

5 Een week leven van ongeveer €15

Nog goedkopere boodschappen en een bijpassend weekmenu.
U heeft zelf zout, peper, kruiden en olie.
Als het kan koopt u er iets bij of koopt u een grotere verpakking van iets. Dit is alleen maar een voorbeeld. Veel filmpjes die gaan over 'van weinig leven' is voor een persoon. Mijn voorbeelden zijn altijd voor twee personen.
De volgende keer ga ik nog een stap verder. 
Deze boodschappen zijn allemaal van de Jumbo. De prijzen kunnen nu alweer anders zijn want ook die zijn zeer virusgevoelig. 
 
Biologische havermout €0,94 (niet biologisch €0,50)
1 pak havermelk met calcium en vitamine D 1,80
1000 gram zilvervliesrijst €1,43
1 kg biologische aardappelen €1,45 (de helft van een zak van 2 kg)
een pak Fjord crackers volkoren rogge €0,46. Een van de beste crackers, er zit alleen maar roggemeel, beetje zout en water in. Ik dacht dat er 20 in een pak zaten maar elke cracker weegt 10 gram en het pak weegt 250 gram. 25 dus.
Friese kruidkoek €0,49
Pindakaas €1,11 Voor dit lijstje neem ik nu de goedkoopste maar met een paar cent meer koop je een grote pot en dat is natuurlijk veel voordeliger.
Appelstroop €0,61
Prei €0,55 per stuk
Bosui,*** bosje 0,59 (na afknippen in een glas water zetten en laten groeien)
500 gram biologische uien €0,73
Grote krop sla €0,75 voor 3x
500 gram tomaten €0,89
1 kg wortelen €0,85. Van 1/3 van de wortelen zou ik jam maken. Heeft u nog wat sinaasappelsap in een pak en iets zoets? Iets zoets zoals een siroop, honing, kokosbloesem- of rietsuiker heeft u vast. Als u geen sinaasappelsap heeft neemt u een scheutje water. Er zijn van die citroenen en limoenen met biologisch sap. Altijd handig om in voorraad te hebben en ze kosten bijna niets. Je doet er eindeloos mee. Een scheutje hiervan bij het water maakt het meteen anders. U kunt de wortel raspen of in stukjes gaar sudderen in het sap of water met (of zonder) citroensap. Iets zoets erdoor en een beetje kaneel. Een druppel op een schoteltje en als het niet meer of bijna niet meer 'loopt' als u het schoteltje scheef houdt is het goed. In een met heet water omgespoeld potje doen en deze week gebruiken.
500 gram witlof €0,95
Blikjes groente €0,44 per stuk (gebroken sperziebonen bonen, bruine bonen, mais en erwten/worteltjes. U kunt ook dezelfde nemen) waarvan op dit moment de 3e gratis. Dit zou ik dus doen. Bruine bonen, sperziebonen en mais. 
4 bananen €0,59
2 appels €0,84, waarvan een goudrenet
€15,91

Maandag
Ontbijt: Havermout met stukjes banaan en beetje kaneel
Lunch: Van de helft van de tomaten, 1 ui en 1 wortel soep maken. Daarna twee crackers met koek. 
Diner: 500 gram gekookte aardappelen* met gebakken witlof en 1/2 appel (lekker met kerrie erdoor)

Dinsdag
Ontbijt: 3 crackers. Wij hebben altijd Marmite. Als u dat in huis heeft zou ik er een met Marmite, tomaat en ringetjes lente-ui doen.Anders alleen met tomaat en de lente-ui.1 met banaan en misschien heeft u nog citroenmelisse** om erop te doen, 1 met appelstroop. 
Lunch: 2 Havermoutpannenkoeken (havermout malen en mengen met water) met pindakaas en komkommer  en 1 met wortelnjam
Diner: Bruine bonen (het blikje) met rijst, gebakken ui en heel fijn gesneden rauwe ui. Tot slot een lepel appelstroop (ipv gewone stroop, al kunt u die natuurlijk nemen, als u het in huis heeft)

Woensdag
Ontbijt: Havermoutpap met fijngesneden prei en specerijen (voor 2x maken)
Lunch:  De rest van de tomatensoep met als het kan verse kruiden / twee crackers met appelstroop
Diner: De gekookte aardappelen met 2 uien bakken / sla met andere 1/2 appel erdoor

Donderdag
Ontbijt: 3 crackers, pindakaas, banaan, worteljam (staat leuk op het ontbijtbord, belangrijk) 
Lunch: Havermoutkoekjes met mais / rest van de sla
Diner: Rijst met ringetjes lente-ui erdoor en specerijen of sambal / komkommersla
Ik weet dat toen wij echt bijna niets hadden ik af en toe zilvervlies rijst maakte met rozijnen en gebakken banaan. Dat was heel lekker.

Vrijdag
Ontbijt: Rest van de hartige havermout
Lunch:  Crackers van havermout. 100 gram havermout malen. Mengen met 2 eetlepels olie en een scheut water, ongeveer 80 ml. De helft mengen met verse kruiden, zout en peper. Door de andere helft een beetje kaneel. 45 minuten bakken op 180 graden. In de oven laten staan tot afgekoeld. Op de hartige crackers tomaat met peper en zout en op de zoete worteljam of appelstroop. Omdat dit zoiets anders is merk je niet dat je 2x havermout hebt vandaag. Er is een hoogleraar (Wageningen) die havermout superfood noemt dus ... Wij zijn gek op havermout en krijgen er nooit genoeg van. 
Diner: Rijst, sperziebonen met pindasausje

Zaterdag
Ontbijt:  Er zijn nog 5 Fjord crackers over. Anderhalf met pindakaas en komkommer en een met worteljam
Lunch: 2 kleine ovenschaaltjes vullen met laagjes havermout, goudrenet, kaneel en iets zoets. Havermoutmelk erover en een half uur op 180 graden in de oven bakken. 
Diner: Soep van wat over is van de ui, wortel, lente-ui  
*gare rijst pureren en er iets zoets door doen en/of als u heeft een handje rozijnen. Koekjes van vormen. In de koekenpan bakken tot lichtbruin. Nog iets erover heen. Jam of appelstroop en kaneel.

Zondag Ontbijt is hetzelfde als bij de vorige uitdaging
Ontbijt: Havermout pannenkoeken (op z'n Amerikaans, klein en dik) op elkaar gestapeld met plakjes banaan en appelstroopsaus eroverheen gegoten
Lunch: Wortelsoep met gare rijst erdoor en peterselie of ander kruid
Diner:  Hartige uientaart met sla erbij
*kopje koffie met koek

* Alle aardappelen koken

**Verse kruiden voegen altijd iets gezonds toe aan het gerecht, en zoals nu, een eenvoudige cracker ziet er aantrekkelijker uit.

*** Ik heb ruim drie maanden met de bosuitjes gedaan. Ze groeiden na elke knipbeurt weer even enthousiast aan. Ik heb eens gelezen dat het voor altijd is, maar dat lukt me (nog?) niet. Er zaten zoveel wortels aan, misschien had ik ze in de aarde moeten zetten. Toch was ik met drie maanden al heel blij.