dinsdag 1 november 2016

Borstonderzoek

Eerder had ik het al eens over een blaastest voor borstonderzoek. Nu is de TU in Eindhoven bezig om iets te ontwikkelen, zodat de huidige onderzoeksmethode hopelijk snel ophoudt. Het gaat in onderstaande tekst nog niet eens over de negatieve gevolgen van de kracht die op de tere weefsels wordt uitgeoefend, maar hoera!

"De Technische Universiteit Eindhoven werkt aan een nieuwe techniek om eventuele borstkanker op tijd te ontdekken. De nieuwe techniek is borstvriendelijker vanwege het werken met echografie en zonder stralingen.
Nu is het nog zo dat de borst tussen twee platen wordt geklemd om een of meer röntgenfoto's te maken. De gebruikte röntgenstraling zelf kan bijdragen aan het ontstaan van kanker.
Bij de nieuwe methode ligt de patiënt op een tafel en de borst hangt vrij in een kommetje. Met speciale echografie (niet hoorbare geluidsgolven) wordt dan een 3D-beeld gemaakt van de borst.
De huidige manier van het scannen op borstkanker zorgt nog vaak voor verkeerde analyses: meer dan twee derde van de gevallen waarbij er iets zorgwekkends te zien is op de röntgenfoto's, is fout-positief: er blijkt na analyse van biopten geen kanker te zijn."