zaterdag 12 november 2016

Mooi


Mooi is voor mij, dat alles klopt. Dat ik direct door de schoonheid geraakt word.
Bach, Wedgewood, Samsara, maar ook bijvoorbeeld een boek.Ik word er deel van.
Op dit moment lees ik de brieven van Gorter aan zijn geliefden. De inhoud is het belangrijkst want zonder dat en alleen een mooie buitenkant is de schoonheid te oppervlakkig. Het gaat om de combinatie. In dit geval is het naast de inhoud en de stijl van schrijven de kaft, de zachte kleur van het papier, het leeslint. Alles dus!
Een bonbon, een sterrenhemel, stilte, echte stilte, een herfstkleur.
Ik noem geen relationele schoonheid, maar alles erbuiten wat mooi is of mooi wordt omdat het opeens gezien wordt. De rijkdom die het me geeft is zo vervullend dat alleen dit al onafhankelijk maakt. Schoonheid kan je altijd alleen beleven. 

Kan onvolmaakt ook mooi zijn? (Ik ben zelf verre van volmaakt! Ik zeg dit tegen Henk en hij zegt dat hij hier heel anders over denkt.:-) Dit komt door de subjectieve liefde, die allesoverheersend is) Ik hou er niet van als iets kapot is. Een barst ergens in, een stukje eruit, ik erger me eraan. Maar als er een stukje uit een kopje zou zijn wat in mijn kindertijd ook al zo was krijgt het een emotionele waarde die de onvolmaaktheid opheft.  De juiste emotie heft alles wat kapot is op. Als mensen aan de ene kant iets missen, een 'intellectuele' beperking hebben, maar je voelt de extra ontwikkelde andere kant, wat vaak zo is, is mijn ervaring, dan is er nog steeds een bepaalde volmaaktheid. Vol gemaakt.
Mensen kunnen een bepaalde uiterlijke schoonheid hebben die ik heerlijk vind, maar nooit zonder de innerlijke schoonheid. Een verschil tussen k nap en  mooi voor mij. Ze  worden nog mooier als je juist de kwetsbaarheden en hun eigen unieke kracht ziet. Als je allebei helemaal opengaat en er wezenlijk contact is, dan kan je met elkaar tot diepgaande schoonheid groeien. Aan de andere kant en ik zei dit gisteren tegen een nieuwe vriendin, die niet nieuw voelt, ia vanaf het eerste moment alles aanwezig. Je vult het met samen beleefde ervaringen. 
 
Alles wat mooi is biedt tegenwicht tegen alles wat het nodig heeft.En er is nogal wat in de wereld, maar zonder dat tegenwicht zou het onleefbaar zijn.

Ik eindig (maar zal het nog vaak over schoonheid hebben met iets over Samsara, de geur waar ik laatst over schreef. Een druppel Samsara bodylotion vermengt met eenvoudige kamillecrème zorgt nog steeds voor diezelfde volmaaktheid. Me  regelmatig met de pure lotion insmeren is niet alleen te duur, maar ook teveel van het goede. Kwaliteit boven kwantiteit, altijd. Een druppeltje is genoeg.

Samsara 
Samsara Eau de Parfum werd uitgebracht in 1989. De Parfumeur achter dit parfum is Jean-Paul Guerlain. Topnoten zijn Groene noten, Perzik, Ylang-Ylang , Bergamot en Citroen; hartnoten zijn Iris, Viooltje, Orris wortel (Iris Germanica), Jasmijn, Roos en Narcis; Basisnoten zijn Iris, Sandelhout, Tonkaboon, Amber, Muskus en Vanille.
 

Samsara van Guerlain is een geur die staat voor harmonie en sereniteit, het is een ode aan de vrouw in Jean-Paul Guerlain’s leven, zijn echte liefde.