zondag 29 januari 2017

Boek, Thoreau-links en weekmenu

Voordat ik wat links over Thoreau plaats eerst iets over een kookboek dat ik een paar weken geleden kreeg. Er zijn een paar kookboeken waar ik verliefd op ben, waaronder deze!
'Veg!' het River Cottageboek van Hugh Fearnley-Whittingstall (een van de zeven).
Eenvoudige, originele, verrukkelijke recepten met groente als uitgangspunt.
Ik word zo blij van dit boek. Er gaan echt golfjes door me heen, als ik door alle recepten ga. Het heeft met de liefde voor puur voedsel, voor de mens en voor de aarde te maken. Jaren geleden was er een serie op de tv die ook River Cottage heette. Ik denk dat het in een van de eerste jaren van de schrijver zijn kookcarrière waren. Hij schijnt ook een programma op Channel four te hebben, maar wij kunnen dat niet ontvangen. We volgden de schrijver indertijd een jaar tijdens de vier seizoenenbij zijn moestuin. Het was voor mij het begin van mijn groeiende liefde voor moestuinieren (het zaadje was er al). We hebben alle afleveringen op videobanden opgenomen. Ik zou het te pijnlijk vinden om het terug te zien denk ik. Er lag nog een nieuw leven voor ons. Nu niet, dit is alweer het leven na dat leven.
En toch, hier vlakbij staat een rood, houten huisje, met een lessenaarsdak. Als er ooit nog zoiets op ons pad komt ... Het staat nogal donker, dus heel veel zal er niet verbouwd kunnen worden, maar heus wel iets. Een klein moestuintje is meer dan genoeg.

Wat meer Thoreau:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Walden_(boek)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_David_Thoreau#Lijst_van_gepubliceerde_werken_.28selectie.29

https://www.bol.com/nl/p/walden-plicht-tot-burgerlijke-ongehoorzaamheid/9200000036370810/?suggestionType=suggestedsearch


Een paar jaar geleden plaatste ik een filmpje over mensen die nu op die manier leven.
Er zijn heel veel mensen en steeds meer, die kiezen voor eenvoud in een klein huisje.
Voor mij gaat dit ook over sereniteit en schoonheid en die plek... Ik plaats het dus nog een keer.
https://www.youtube.com/watch?v=lDbrUk2xYBo&t=1s
Hoe eenvoudig, een pannetje vullen met allerlei groentes en in de open haard zetten. Precies genoeg voor twee personen. Al probeer ik steeds eenvoudiger te leven, zo ver ben ik nog niet.


Ik heb weer een weekmenu gemaakt. Bij zaterdag staan havermoutcrackers. Ik ben ermee aan het experimenteren, maar deze zijn al heel lekker. 

200 gram havermout, waarvan minimaal de helft gemalen
50 gram boekweit- of amandelmeel (of 250 gram havermout)
2 dl water
3 eetlepels gemalen lijnzaad
flinke snuf zout
2 eetlepels pompoenpitten
4 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels olijfolie  

Alles mengen en een half uurtje laten staan. Uitrollen op bakpapier. 
Met een mes in vierkanten of langwerpige vormen snijden. 30
minuten bakken op 180°. In de oven af laten koelen en in crackers
breken.

Maandag;
Uienflap (ik heb nog twee plakjes bladerdeeg) met kümmel en een restje brie / broccoli met Italiaanse tomatensaus
*yoghurt met banaan


Dinsdag:
Geroosterde pastinaak en wortel / quinoa met spruitjes en champignons
*pindarotsje

Woensdag:
Zv rijst met veel gebakken ui, sardientjes, sambal / wortelsla
*bloedsinaasappel

Donderdag:
Oosterse, gebakken spitskool met plantaardige roerbakreepjes van de Aldi
*geitenyoghurt met mangopuree

Zaterdag:
Erwtensoep uit de dv / havermoutcrackers met groentespread (groente heel klein snijden. Ik neem nu bleekselderij, wortel, beetje bloemkool, augurk, zilveruitjes, mosterd en mayonaise)
*koffie met appeltaart

Zondag:
Indiase bloemkoolcurry met kikkererwten
*Koffiechiazaadpudding#

2 dl koffie of chocolademelk, met amandelmelk gemaakt
1 el agavesiroop
4 eetlepels chiazaad
vanille
mengen en tot de volgende dag laten staan
geraspte chocolade erover

(Ik probeer iets dergelijks en als het lekker is zet ik het bij recepten)