maandag 24 juli 2017

Belvédère


Als u de mogelijkheid heeft om naar Museum Belvédère in Heerenveen (Oranjewoud) te gaan, doen! 
Het uitzicht is daar al zo bijzonder, je kijkt vanuit het restaurant (we beginnen altijd met cappuccino in een museum, met een zelfgebakken koekje) via een kaarsrechte lijn op landgoed Oranjewoud. Er is een tentoonstelling die ik (we!) erg de moeite waard vond, 'On the spot'. Plekken die voor de kunstenaars belangrijk waren.  Uiteenlopend, met zoveel gevoel.
Henk was helemaal weg van een schildering over drie muren van Gosse Koopmans.
In het zaaltje waar het was stonden de meubels, die je ook geschilderd zag.

Maar het was nog niet helemaal af. Elke vrijdagmiddag werkt hij er daar aan en mensen kunnen er gewoon bij zijn. Ik vond dit ook erg leuk, maar ook Jan Vegter, die een dagboek tekende over de oorlogsjaren. Er stonden korte stukjes tekst bij, van heel gewone momenten in zijn jongensleven, (maar wel in de oorlog) zoals een sneetje maken in de wintertenen omdat ze zo jeukten. Er was ook een Indisch dagboek met kleine, felle tekeningetjes en brieven. Wat jammer dat er nu nog maar weinig brieven geschreven worden. Wel elektronische brieven, maar geen papieren. In ieder geval oneindig veel minder. Wat zonde! Het is een genot om een handschrift te zien, zoveel persoonlijker dan iets wat getypt is. Soms ook nog tekeningetjes erbij. Deze tijdsbeelden zullen niet gauw verloren gaan. Ik vond het daarom ook belangrijk om mensen die ik begeleidde te laten schrijven. Voor hunzelf want het schrijven maakte allerlei gevoelens los en ook om wat er geschapen werd, een voel- en zichtbaar levensboek.Na de tentoonstelling een lichte yoghurtlunch in de auto. zo knus is dat.

Ik las een uitspraak van Jung: 'Wirklicht ist, was wirkt." Wat ben ik het daar hartstochtelijk mee eens. Dat is het enige wat telt. Iets kan bij veel mensen werken maar het kan ook heel persoonlijk zijn. Het kan voor mij heel goed zijn, maar voor u niet. Het kan niet veralgemeniseerd worden, dan ga je aan iemand voorbij. En iedereen wil gezien worden, goed gezien! Zonder tussenkomst van wat dan ook. (Mening, oordeel, theorie)

Fijne avond!