zaterdag 8 juli 2017

Planten en dieren

Gisteren las en dacht ik veel over dieren. Vooral over wat ik voel maar ook over de kracht en symboliek, waar ik niet zoveel van af weet. De aantrekkingskracht tussen dieren en mij was altijd sterk. Honden, poezen, koeien, paarden, allemaal kwamen ze op me af en dan was er intens contact. U herinnert zich misschien de koeien in Duitsland, ontroerend. Sinds Wietse (oh lieve Wietse ... ) en dat hondje in Duitsland (dat naar mij toe de weg over rende, en toen onder een auto kwam) heb ik me wat afgesloten voor dieren. Het deed me gewoon teveel. Ik was me dat gisteren opeens sterk bewust. Ik nam toen het besluit om weer meer open te staan want ik ontzeg ons (dier en mij) dan iets belangrijks. Dus poes dag zeggen, paarden (dat deed ik trouwens daarvoor ook. Soms lopen ze met me mee), de vogeltjes op de balustrade van het balkon. En gisteravond zaten we hier rustig, vloog er een merel keihard tegen het slaapkamerraam en toen, we begrijpen niet hoe het kan kwam hij in de woonkamer terecht. Nekje gebroken. Henk zat erbij (dat was nog even te heftig. Als Henk er niet was geweest was ik er natuurlijk bij gaan zitten) en toen overleed hij. Blij dat hij bij ons overleed en niet alleen.
We hebben hier huishazen (Henk is ermee omringd:-) en veel vogels, heel veel vogels.
Ik heb sterk ingezoemd, dus de foto is een beetje vaag. Het lijkt eerder op een schilderij van Monet. Hoe heerlijk, om midden in de natuur te leven.

En planten. Er was bij de nieuwsshow een interview met biologe Sara van Duijn.
Ze vertelde dat planten net als mensen kunnen zien, horen, voelen en proeven. Dit naar aanleiding van het net uitgekomen boek van Allesandra Viola en Stefano Mancuso 'Briljant groen. De intelligentie van planten'. Hierin slepen twee Italiaanse wetenschappers de lezer mee in de wondere wereld van alles wat groen is. Zij laten zien dat planten misschien nog wel intelligenter zijn dan de mens.  

"Zonder de planten die ons met voedsel, energie en zuurstof verzorgen, zouden wij op aarde nog geen week overleven. Merkwaardig genoeg golden planten eeuwenlang als schepsels van een lagere orde, ietsje boven de levenloze wereld. Sinds kort heeft wetenschappelijk onderzoek bevestigd wat Darwin al vermoedde: dat planten ondanks hun (schijnbare) onbeweeglijkheid over verbazingwekkende vaardigheden beschikken, en zelfs over intelligentie.

Behalve de vijf zintuigen van de mens beschikken planten nog over minimaal vijftien andere. Om elektromagnetische velden te scannen, de zwaartekracht van bloemen, takken en bladeren te berekenen en de chemische substanties van hun leefmilieu te analyseren. Met reukstoffen waarschuwen ze elkaar voor vijandige planteneters of lokken ze dieren aan om hen bij te staan in de verdediging. Met hun wortels vormen ze enorme netwerken en laten informatie over hun leefomgeving circuleren. Zonder bewegelijke organen hebben zij een vorm van 'zwermintelligentie' ontwikkeld die hun overleven veiligstelt.

Wat planten zeker niet doen, is vegeteren. Meer kennis van hun buitengewoon slimme strategieën en vaardigheden kan ons bijvoorbeeld leren afstand te doen van pesticiden, of hun nano-intelligente systemen als voorbeeld te gebruiken voor computers en complexe netwerken."


Henk is dol op zelf geplukte bloemetjes. Ik zet dus regelmatig een vaasje bij zijn bed. Nu deze, van het balkon, viooltjes en pepermunt. Ook voor u!