dinsdag 11 juli 2017

Vruchtbare aarde

Ik ben geabonneerd op 'Vruchtbare aarde', een prachtig blad. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod. De overeenkomst is dat ze allemaal gaan over intens leven en behoedzaam en zo natuurlijk mogelijk omgaan met alles. En het staat vol gesprekken met inspirerende mensen. Ik voel me altijd verrijkt na erin gelezen te hebben. Zo stond er een artikel in over een medicijnvrij ziekenhuis. Ik had hier al eerder over gelezen. Wat zou dat fantastisch zijn! Een arts, Henk Fransen (werkte bij moeder Theresa en begeleidt al 30 jaar mensen met kanker) zet zich hier met hart en ziel voor in. henkfransen.nl 
Misschien zou je nog kunnen zeggen, alleen in uiterste nood iets chemisch, als al het andere niet helpt. Dan zou het nog maar een fractie zijn van wat nu aan medicijnen gegeven wordt. 
Het uitgangspunt is al totaal anders. Zoals holistische geneeswijze. Niet alleen naar een plek of ziekte kijken, maar naar alles. Lichaam, geest, ziel. Je kan iemand niet in stukken verdelen, alles zit aan elkaar vast en alles heeft invloed op elkaar. Zelfs alleen in het lichaam. Ik merk dat ook altijd zo duidelijk met mijn doorbloeding in mijn benen. Daar blijft het niet, het heeft op veel meer invloed.

Ik denk op de eerste plaats in zo'n ziekenhuis vooral luisteren en heel goed kijken. De mens zien, met zijn persoonlijke geschiedenis. Als ik jong was zou ik beslist in zo'n ziekenhuis willen werken. Onze droom van spiritueel pensionnetje, ooit, lang geleden :-) was ook een combinatie geweest. Zorg geven, aan alles en ... koesteren. 

Een ander artikel ging over Ella Maillart, een Frans-Zwitserse schrijfster, die in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw lange reizen maakte. Met de trein en met haar poes. U kent misschien het verhaal van het hondje in Italië, dat elke dag zijn 'baasje' naar de trein bracht en weer ophaalde. Plotseling overleed de man. De poes is negen jaar lang elke dag op dezelfde tijd naar het station gegaan en wachtte om hem op te halen. Er is een standbeeld voor de poes gemaakt. Iets dergelijks gebeurt met de poes van Ella Maillart .Dit is al ontroerend, maar hoe deze vrouw in elkaar zat, zich richt op wat bindt, niet op wat scheidt en wat ze meemaakt onderweg... En haar bezoeken aan de wijze Indiase Sri Ramana Maharshi.


TIP
Theezakjes zijn voor zoveel meer te gebruiken dan voor thee zetten. Ik wist dat het prettig om gebruikte theezakjes op vermoeide ogen te leggen en dat je het in de ijskast kan leggen, als er sterke geurtjes zijn. Nu las ik net dat als er een vette afwas is, je een paar theezakjes in het afwaswater moet leggen. Ze nemen het vet op. Iets om te proberen.