zondag 9 juli 2017

Vogeltjes, lucht en voeding

We slapen altijd met de deur open en we werden wakker van enthousiast getjilp.
Vanmorgen was het een over en weer gefladder op het balkon. Ik keek even stiekem en het leek wel een dans, al die vogeltjes. Een fijn begin van de dag.

Over een schilderij gesproken, zoals gisteren de foto met de hazen ...

Gisteravond, toen we in bed lagen was het volle maan. Deze was omgeven door allerlei tinten grijs, zwart en geel. Zo bijzonder, of het getekend was. Henk zei: Van een schilderij zeg je soms het lijkt wel echt, maar andersom eigenlijk niet. Nu wel! We hebben er net zo lang naar gekeken tot onze ogen dicht vielen. De dag begon vandaag met de natuur, maar eindigde er gisteren ook mee. Jammer dat ik er geen foto van heb genomen.
Maar ... nadat ik dit geschreven had stuurde vriendin Ria me er een foto van. Ze heeft hetzelfde uitzicht en was bang dat het te laat was om me te zeggen hoe mooi het was. Gelukkig maakte ze deze foto. Dank je!In de Volkskrant stond een artikel over de voedingshypes en de zo ongeveer religieuze vormen die dat aanneemt. Journalisten en wetenschappers vertelden erover.  Ook over de agressie die ze over zich heen krijgen. Hoe bestaat het.
Soms was ik het met de wetenschappers eens. Ik geloof ook niet dat suiker op zich vergif is en dat gluten slecht zijn zonder darmaandoening. En de enorme waarde die aan een bepaald voedingsmiddel wordt toegeschreven is vaak overdreven denk ik. Welke producten dat zijn wisselt trouwens voortdurend. Maar hun mening is puur rationeel en daar heb ik niets mee. Ik vind het koud. Toen ik eens een voedingswetenschapper hoorde zeggen dat hij alleen naar getalletjes keek en niet naar mensen, tja ...  Ook dat diezelfde persoon in winkels gaat kijken waar suiker in zit waar het niet in hoort, terwijl dat al 50 jaar of langer gebeurt, onvoorstelbaar. En dan de financiële belangen van de onderzoeken. 
Iemand zei dat je lichaam niet weet of iets gewoon suiker is of een andere soort natuurlijk zoet. Nou, mijn lichaam reageert totaal anders op gewone suiker dan op een beetje natuurlijk zoet. En het moment waarop ik het neem speelt ook een grote rol. Er is zoveel wat meegenomen zou moeten worden in een onderzoek. Er komt nu iets algemeens uit.
Ik kan dus alleen handelen vanuit eigen ervaring. Als ik naar de wetenschappers zou luisteren zouden er heel nare dingen gebeuren. Ik weet dat maar al te goed. Er wordt maar naar een stukje (de cijfertjes) gekeken. Maar wat doet je lichaam zelf? Een voorbeeld; De productie van cholesterol door de lever stijgt wanneer we te weinig cholesterol binnenkrijgen en neemt af zodra onze voeding voldoende cholesterol bevat. Het gehalte wat we binnenkrijgen door voeding is minimaal en cholesterol is juist heel belangrijk. Maar een miljoen mensen in Nederland gebruikt een cholesterolverlager. En dan nog de boters ervoor ... 
Mijn stokpaardje, als aan de mens voorbij wordt gegaan, op welke manier dan ook, dan gaat er iets heel erg mis. Betrokkenheid, liefde. En de andere kant, ook aan nieuwe onderzoeken wordt voorbijgegaan, bij wetenschappers en bij artsen. Dit heb ik de afgelopen tijd weer verschillende keren meegemaakt. 
De wetenschap op zich is ook altijd in beweging omdat er op andere manieren onderzocht wordt, en alles en iedereen zich ontwikkeld. Gek genoeg wordt ze dat verweten, dat iets wat vroeger slecht genoemd werd nu goed is en andersom. Het zou wat zijn als het stilstond. Je verandert zelf ook constant. Ik hoop dat wetenschap ooit verandert in een wetenschap waar persoonlijke ervaring een belangrijk deel van uitmaakt. Op die manier wordt het menselijker.
Bij de mensen die bewust leven en eten voel ik me meer thuis, maar niet als het fanatiek wordt. Er zijn veel groepen die bewust eten vanuit een bepaalde stroming. Die bestrijden elkaar vervolgens. Het uitgangspunt kan loodrecht op elkaar staan.  Ook hier vind ik vaak dat voorbij gegaan wordt aan persoonlijke behoeftes. Mijn advies is haal uit alles het goede,  
maar luister alleen naar uzelf!