zondag 7 december 2025

Knap en gezellig

Hoe is het mogelijk...
https://x.com/ThoNg676733/status/1993394262915096594?s=20
---

We dronken vorig weekend gezellig met Henks zoon en kleinzoon een kopje koffie en Henk nam daarbij Arretjescake.

Henk

Ik proefde een hapje en het smaakte precies zoals mijn moeder het maakte.
De cake, die niets met een gewone cake te maken heeft, is vernoemd naar stripfiguur Arretje Nof. Schrijver en illustrator Johan Fabricius bedacht Arretje Nof in 1926. Arretje kwam voor in reclamecampagnes van de Nederlandse Oliefabrieken (NOF), dat tegenwoordig beter bekend staat als ‘Calvé’. In de jaren dertig lanceerde NOF twee nieuwe producten: Delfia (een soort frituurvet en volgens mij was het van kokos gemaakt) en Delfrite (een variant op margarine). Om deze nieuwe producten te promoten, werden gratis receptenboekjes weggegeven. Hierin stonden de ‘favoriete recepten’ van Arretje Nof en dus ook Arretje’s favoriete cake. Ofwel: Arretje’s cake. Het is eerder koek en het gaat niet in de oven en lijkt ook niet op een luchtig gebak. Arretjes cake is helemaal niet luchtig, zwaar juist, maar lekker! 

Er zijn  meerdere recepten van Arretjes cake op internet te vinden. Veel lijken op elkaar, maar het verschil zit in al dan niet eieren gebruiken en cacao of gesmolten chocolade. We hebben het over de dertiger jaren, dus ik neem niet aan dat er veel chocolade was en als er al iets was ging je dat vast niet smelten (of wel juist?). Cacao dus en dan witte suiker of bruine basterdsuiker. En o ja, de koekjeskruimels (koekjes in een zakje doen en er met een deegroller of fles overheen gaan, het moeten geen kruimels worden, maar stukjes blijven) gaan in de recepten die ik zie, meestal door het vetmengsel, maar mijn moeder maakte laagjes. Laagje vet met cacao en suiker, laagje koekjeskruimels enz. 

Mijn moeder gebruikte trouwens ossenwit en ik vertelde dat aan iemand en ze zei dat haar moeder dat ook deed.

200 gram roomboter, maar oorspronkelijk Delfia of Delfrita, ze werden allebei gebruikt voor dit recept
(2 heel verse eieren, als u die gebruikt)
250 gram Maria of vergelijkbare biscuitjes
250 gram witte of bruine basterdsuiker (ik zou kokosbloesemsuiker gebruiken)
50 gram cacaopoeder

Smelt het vet of de roomboter in een pannetje en als het net gesmolten is gaan de suiker en cacao erdoor (en eventueel de eieren erdoor heen kloppen). Verdeel 1/3 van dit mengsel in een cakevorm (daarom wordt het misschien cake genoemd) die is bekleed met bakpapier. Strijk het met een natte lepel vlak. Verdeel 1/3 vqn de koekkruimels erover, dan weer het cacaomengsel enz. Of maak geen laagjes, maar roer alles door elkaar. Zet het een paar uur of een nacht afgedekt koel weg.
Snijd er dunne plakjes van want het is heel machtig. Genieten, met een kopje koffie erbij.
Ik zou een grote maken en dan een deel invriezen, of de helft gebruiken voor een kleine arretjescake.

---
Dit is een erg grote overgang, na Arretje, maar zo gaat het in ons leven elke dag. In de keuken bezig zijn, me verdiepen in nieuws en allerlei informatie opdoen, wandelen, lezen, poetsen, meer informatie, films en documentaires kijken, verdiepende gesprekken cq podcasts beluisteren en/of bekijken, crackers, brood, taart en koekjes bakken enz.
Eerder schreef ik over denken en dan zien. Aan dat denken gaat altijd intuïtie vooraf. Ik schreef al vaak over de borstenpletterij. Laat iedereen nadenken, over alles!!! Je kan toch bedenken dat die enorme kracht verpletterend is... 
https://x.com/ValerieAnne1970/status/1992884297951277246?s=20
---
Wat was het mooiste moment voor u, in de afgelopen week? Ik hoop dat u het ergens opschrijft.
Zeker als u een druk leven heeft verdwijnt er veel en dat is zonde.