zaterdag 8 oktober 2016

Keramische koekenpan

De keramische koekenpan was verkleurd en niet glad meer, waardoor hij minder goed bakte. Ik had hem niet op de hoogste stand moeten zetten en zo snel heet moeten maken. Het is niet schadelijk want de pan kan meer dan 400 ° hebben, maar ik moet het meer geleidelijk doen en het hangt ook van de inhoud af denk ik. Paddenstoelen bijvoorbeeld geven snel af. Ik zet hem na gebruik voortaan op een onderzetter of theedoek, dan gaat de afkoeling ook geleidelijker. Ik ben erg enthousiast over keramische pannen. Ik wil nooit meer iets anders. Zo denk ik er nu in ieder geval over. Door de gladde laag bakt op zich alles juist heel gemakkelijk en er komen geen schadelijke stoffen vrij, zoals bij Teflon. Perfluoroctaanzuur (PFOA) is de meest gebruikte plaklaag voor teflon, waarvan de productie vanaf 2015 verboden is. Door dit zuur ontstaan gifstoffen bij de productie van teflon-pannen, en die zijn ongezond en milieubelastend.
Ik was dus teleurgesteld want ik dacht eindelijk de giede pannen voor lang te hebben. Maar nu is hij weer als nieuw! Ik bakte boekweitflensjes om te testen of hij echt weer in orde was en ja. Eerst twee hartige en daarna een zoete met kokos, blauwe bessen en agavesiroop, mmm. De hartige maakte ik met sterke smaken want zoals vriendin Hielkje zegt heeft boekweitmeel een wat gronderige smaak. Maar daarvoor waren de sterke smaken niet nodig want het proefde helemaal niet gronderig. Misschien omdat ik in kokosolie bakte. Ze waren heerlijk. En dan nu de schoonmaaktip, die in ieder geval bij mij goed werkte. Ik vond het spannend want bij van die antiaanbaklagen mag zoiets helemaal niet, maar het werkte geweldig, de bodem is weer spiegelglad. Als ik er een dun laagje olie opdoe zie je allemaal kleine druppeltjes, zo fijn!


TIP
Om een verkleurde en minder goed bakkende keramische koekenpan te herstellen.
Een heel klein beetje Jif of nog fijner schuurmiddel zoals zuiveringszout op een vochtig doekje doen en lichte, ronddraaiende bewegingen maken tot alle aanslag verdwenen is. Goed afspoelen met warm water en een heel klein beetje afwasmiddel. Dan de pan met een beetje olie in smeren en als het goed is ziet hij er nu weer prachtig uit.