dinsdag 4 oktober 2016

Koken met zon

Dat er mooie solar cookers zijn weet ik. Ze zijn al jaren kant en klaar te koop en kosten ongeveer €300. Dat je ze zelf kan maken wist ik geloof ik een beetje, maar volgens mij zijn er verschillende methodes om dat te doen. Deze methode lijkt heel eenvoudig. Kartonnen dozen, aluminiumfolie, een kookzak. Ik zeg eenvoudig, maar je moet wel handig zijn en dat ben ik niet. Niet op dit vlak.
Wat ik me afvraag is; ze worden altijd voor buiten gemaakt. Zou je zo'n kookdoos ook in de vensterbank kunnen zetten?
http://solarcooking.wikia.com/wiki/%22Minimum%22_Solar_Box_Cooker
Om brood of pizza te maken, stoofschotels enz. enz. Geen kans op aanbranden
Er is ook de kookit, nog eenvoudiger, maar die kan alleen maar buiten gebruikt worden denk ik omdat er geen islolatie is om het gerecht verder gaar te maken en warm te houden als de zon even weg is. Wasmachines, drogers en fornuizen gebruiken de meeste energie.
Voordeel van deze simpele cookits is dat ze heel goedkoop zijn.
http://solarcookingkozon.nl/hoe-werkt-het/cookit/
Voor een beschut plekje in de tuin. Ik zag geen gebruiksaanwijzing, maar deze lijkt me helemaal eenvoudig om zelf te maken, al steunt kopen dit goede project.
Ik heb inmiddels een gesprek gehad over koken op de vensterbank. Wat ik hoopte, het gaat alleen om de zonnestralen, dus het moet kunnen. Ik ben zo graag toch nog een beetje zelfvoorzienend, dit zou een bijdrage kunnen leveren. Ik moet dan wel altijd goed de weersverwachting in de gaten houden en goed plannen.

De solar cook it