woensdag 5 oktober 2016

Zonnige herfstdagen

Het blijft maar heerlijk weer. We hebben uitgebreid koffie gedronken en gelezen, op het balkon. Ik zal er binnenkort een foto van maken en dan kunt u zien hoe goed alle kruiden en een beetje groente, het nog doen. Ik schreef het net aan iemand, lezen in de zon, met een beker cappuccino, een groter genot is bijna niet mogelijk. Ik las de afgelopen tijd 'Ik kom terug van Adriaan van Dis en 'Jij zegt het' van Connie Palmen. Allebei zulke goede schrijvers. Ik moest regelmatig hardop lachen bij Adriaan van Dis (en Henk erna). Voor het schrijftalent van Connie Palmen schieten woorden tekort. Het verhaal (over het beroemde literaire liefdespaar Ted Hughes en Sylvia Plath) greep me volledig. Niet alleen door de heftige liefde, maar ook door  de  machteloosheid van beiden. Bij Ted Hughes komt er dan nog de onbegrijpelijke veroordeling bij. Veroordelingen vind ik meestal onbegrijpelijk. Van buitenaf en rationeel en vaak gevoed door eigen boosheid. Hierdoor worden de veroordeelden vaak in de steek gelaten en de pijn die dat oplevert is hartverscheurend. En het negatieve verhaal leidt al snel een eigen leven. Zonde! Wat is de achtergrond van waarom iemand iets doet?
Net zoals bij Tonio kan een geschiedenis nog zo dramatisch zijn, maar als de taal van het boek krachtig en mooi is, dan verrijkt het. En elk indrukwekkend levensverhaal doet dit van zichzelf ook al.

We kregen laatst op onze dag het boekje '111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben'. Ik werd er nostalgisch van. Ik heb er bijna 30 jaar gewoond, een heel lange tijd. Gelukkig zijn er nog veel mooie plekken en zoals alles wat mooi is, koester ik het en wil ik het overbrengen. Het doel van deze website. In Utrecht zijn het voor mij vooral de grachten en de kleine straatjes eromheen en de statige singels en parken. Henk stuurde me net een foto die Wouter van Belle gemaakt heeft. Hier woonden we vlakbij!