vrijdag 10 maart 2017

Op iets terugkomen en 'Binnenstebuiten'

Wat een lenteachtig weer vandaag! We zijn op het balkon bezig geweest en hebben er zelfs koffie gedronken en geluncht. Dit had ik nooit verwacht (en toch gekregen!).
Toen ik vanmorgen buiten liep genoot ik, naast de sneeuwklokjes van de eerste krokussen en van die witte bloemetjes waarvan ik de naam niet weet. Akelei? Kan iets anders zijn. Ik zal er binnenkort een foto van maken.
Binnenkort gaan we de bak waar alle plantenbakken in staan oliën en ook de flonders van de vloer. En dan de MMM (Makkelijke Moestuin Mix) halen en dan kan ik weer aan de slag. De Makkelijke Moestuin staat bij de links, maar ik zet het nog even hier neer want als je het ziet wil je meteen aan de slag, als je zelfgekweekte groentes wil. http://www.makkelijkemoestuin.nl/intro Jelle is ook al begonnen ... Ik plaatste het bericht dat ik had ontvangen, maar dat werkte niet en waarschijnlijk is dat in verband met de veiligheid goed. Ik had de link erbij gezet omdat voorbeelden zo prettig zijn vind ik. En hier zie je bijvoorbeeld hoe buren van hun voortuintje een Makkelijke Moestuin maken. Ik heb een abonnement en word dus steeds op de hoogte gehouden van de Makkelijke Moestuin.
Hier kunt u zich abonneren, echt de moeite waard! U ziet hier ook zo'n nieuwsbrief.
http://www.makkelijkemoestuin.nl/blog/compost-moestuinbak-aanvullen


Het is fijn dat je, in principe, altijd op iets terug kan komen. Je bent steeds in beweging, je ontwikkelt je, dus gevoelens, gedachtes en ideeën zijn ook in beweging en ontwikkelen zich. Het kan om belangrijke zaken, of om dagelijkse dingen gaan gaan. In de praktijk kunnen dingen anders uitpakken dan in je hoofd. Iets blijkt niet te passen. Ik maak nog even een zijstapje. Ik schreef laatst aan iemand dat ik me veilig voel bij haar. Wat is dat toch belangrijk. Voor mij is dat het allerbelangrijkst in een contact. Pas als je je veilig voelt kan je jezelf zijn. Volgens mij schreef ik hier laatst ook al iets over, maar ik ga wat ik geschreven heb niet steeds teruglezen. Ik schrijf wat er nu bovenkomt en hopelijk zoveel mogelijk op een manier waar u iets aan heeft. Mocht u behoefte hebben dat ik over iets speciaals schrijf, of iets gewoon even aandacht geef, laat het me weten! Iets wat in het verlengde ligt van het eenvoudig gelukkig gedachtegoed. U leest mijn woorden, dus er is sowieso al een bepaalde gelijkgestemdheid. Dat alleen al is zo'n fijn gevoel.

Ik maak het budgetgebeuren iets losser. We hebben twee maanden geen grote boodschappen gedaan en nu weer wel en stevig. Dat is handiger. Ik ga in juni dus nog meer bestellen dan in december, om te proberen met zoveel mogelijk houdbaars een half jaar te doen. Nu, na de gewone grote boodschappen houden we de €30 weer zoveel mogelijk aan, maar ongeveer. De komende week zit ik er een paar euro boven, maar dat is dan maar zo. Volgende week doen we geen boodschappen, alles is aanwezig.  Als er geen keuze was moest ik echt streng zijn, maar zo is het helemaal goed. Soms moet je je weg weer even vinden, in een nieuwe situatie.

We kijken nog maar weinig televisie, maar de laatste tijd kijken we bijna elke dag naar Binnenstebuiten  http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl   Wat een positief, warm programma. Natuur, prachtige huizen, op vaak mooie plekken, heerlijke recepten en enthousiaste mensen met een bijzonder bedrijf. Dat deel neemt Alain Caron voor zijn rekening. Franse verfijning. Zo ging hij een paar dagen geleden naar vrouwen die speciale jams maken. Op zich al leuk, maar ze maken die jams van afgekeurd fruit en groente, omdat het niet de 'juiste' vorm heeft bijvoorbeeld. Er zijn verschillende koks in het programma en wat een genot toch om naar te kijken, de soepelheid, waardoor alles er eenvoudig uitziet. Het enige jammere is het vlees, al is het gelukkig meestal verantwoord. Al gaan dieren dan ook dood, het is wel een wereld van verschil als ze een fijn leven hebben gehad. Natuurlijk is alles vervangbaar door iets plantaardigs. Dit zijn in ieder geval vegetarische gerechten:
http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten?f%5B0%5D=field_recipe_main_ingredient%3A53
Ik had gisteren als uitgangspunt dit:  http://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/recepten/vegetarische-foeyonghai  eenvoudig te maken. Ik gebruikte paksoi en prei voor de omelet. Tussen de middag hebben we de rest koud, lekker. En ipv rijst gebruikte ik quinoa. Als u het veganistisch wilt kunt u roerei van tofu maken. De groentes van de omelet zullen per seizoen wisselen. Op zich zag de omelet er precies zo uit als bij Sharon. :-) Ik heb geen deksel om de omelet te keren en gebruik er een groot bord voor. Een gezonde (vol groente!) en feestelijke maaltijd. Als er echt iets te vieren is kan hij uitgebreid worden met kleine hapjes en zoetzuur.   

Straks komt Beterbio, waar ik me alweer op verheug. 

Ik probeer later op de dag nog een weekmenu te maken. Ik was vergeten dat ik paksoi besteld had. Twee weken achter elkaar dus paksoi, maar dat maakt niets uit natuurlijk.
Later: In plaats van broccoli zit er per ongeluk zoete aardappel in het pakket. Ik heb nog een stronk broccoli voor de soep van morgen.
Ik kom nu niet meer toe aan het weekmenu, maar ik probeer het in het weekend.  

Dat komt in het volgende bericht.