zaterdag 25 maart 2017

Van kruid naar mens

Goedemorgen allemaal, op deze zonnige lentedag! 
Het heeft gevroren, het is een beetje wit, maar wat is het lente! Alles krijgt een groene waas. Narcissen komen uit. en overal zijn krokussen. 

Ik heb net eindelijk weer even aan mijn boek geschreven. Juist 's morgens vroeg (het is inmiddels 7 uur) vind ik dat zo fijn. Ik heb met Henk afgesproken dat ik vanaf volgende week een dagelijkse vaste tijd per dag neem dat ik aan mijn boek ga werken. Anders duurt het geen zeven, maar twintig jaar voordat het klaar is.:-)

Gisteren hebben we de Makkelijke Moestuin Mix gehaald en de balkonbakken gevuld en bijgevuld. Ik kan deze mix van harte aanraden. Het is precies de juiste verhouding van voedingsstoffen en structuur voor groente en fruit. Deze zin klopt taalkundig niet helemaal, maar u begrijpt wat ik bedoel. Er zijn door heel Nederland verkooppunten.  
2/3 van wat in de bakken staat begint opnieuw of groeit door. Het is op een balkon toch minder koud. Maar citroenmelisse bijvoorbeeld heb ik niet meer, dus die had ik op tijd binnen moeten halen. Het is een kruid dat er altijd moet zijn. Heerlijk door toetjes, om slaapthee van te maken en goed voor mijn hart. De citroenverbena/Verveine is ook verdwenen. Dat heb ik weer geleerd, niet alles doet het vanzelf.  Sommige planten hebben extra aandacht nodig. Misschien zelfs intensieve begeleiding. Zoals bij veel mensen ook het geval is. Het ziet er bij iedereen anders uit, omdat elk mens zijn eigen verleden en behoeftes heeft. Soms kan iemand pas met de juiste aanpak en vooral heel veel liefde tot bloei komen. Beschadigingen staan niet in de weg, maar openen de weg juist, als het veilig genoeg is.
Terug naar Verveine. IJzer- of Venuskruid wordt het ook genoemd. Ik las een stukje van Herman den Bijker en hij noemt het pleuriskruid. Het werd vroeger tegen pleuritis gebruikt.
De citroengeur brengt je onmiddellijk in een andere sfeer. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me weer hoe goed het zou zijn als in de hulpverlening al die aandacht voor medicijnen zou verschuiven naar alles wat natuurlijk is. En als het dan echt niet anders kan ...  
Fijn van schrijven voor een website, om van een kruid zo floep in hulpverlening te komen en weer terug. Ik hoop Citroenverbena weer gauw te hebben. Vooral voor thee.

Donderdag hadden we zoiets verrukkelijks. Dit komt op de lijst van regelmatig terugkerend. De groente erin kan aangepast worden aan het seizoen.
Quinoa met gebakken plantaardige kipstukjes, bleekselderij, avocado, rode ui en bloedsinaasappel. Beetje olijfolie, citroensap, mosterd, peper en zout. Terwijl ik dit opschrijf loopt het water me weer in de mond. Gisteren hadden we de rest koud, als lunch, op het balkon!
Van Beterbio:
Deze week veel wat we lang niet geproefd hebben.

Goudrenetten voor appelkruimeltaart en appelmoes. Ik heb nog nooit zulke grote goudrenetten gezien!
Appels Dalinco voor smoothies, zo en in een salade denk ik
Van de Paksoi maak ik stamppot met knoflook en gebakken uitjes
Andijvie voor smoothies
Rode pepers voor gerechten, maar ook om wat zaadjes ervan meteen in potjes met aarde te doen
Romatomaten!!! Wat heb ik uitgekeken om weer tomaten te proeven. Nog steeds te vroeg, maar het hindert niet. Het mag van mezelf voortaan vanaf de lente. Net zoals komkommer die we gisteren voor het eerst hadden. Na het 5 maanden niet gehad te hebben is het zooo lekker en speciaal. Het appartement rook helemaal naar komkommer. Dit zou ik kunnen schrijven bij wat me blij maakt. Ik ga het doen straks.
Van de tomaten maak ik voor de eerste keer gewoon een eenvoudig slaatje met een fijngesnipperd uitje
Aubergines ... ik weet het nog niet, maar ik denk gestoofd, met ui en paprika en veel knoflook
Rode paprika, gestoofd en ik had er ook nog een, dus deels vers, knapperig op een maiscracker (de glutenvrije maiscrackers heb ik net ontdekt bij de Aldi, 79 cent, biologisch!!)
Wat is de Aldi toch onze lievelingswinkel!)
Uien en bananen voor elke dagIk heb om 16.30u de klok al vooruit gezet. Ik zag trouwens dat er een petitie ondertekend kon worden, tegen de zomertijd. Ik was er te laat mee want de handtekeningen zijn al ingediend, maar ik heb het toch nog gedaan. Blij dat ik het gedaan heb, al was het alleen maar gevoelsmatig. Henk kijkt dan voor een keertje niet naar voetbal, om half elf vanavond Anders zou het wel heel erg laat worden en dan hadden we niets gewonnen met de klok vroeg vooruit zetten.

Het is 18.50u (onze tijd) en de zon schijnt op een grote forsythia, prachtig!