zondag 5 maart 2017

Tiny Tim, Partij Voor de Dieren en voorraad

Net keek ik weer even naar de Tiny Timhuisjes. Zoiets blijft nog steeds een droom van me. Een stukje grond en zo'n huisje erop. We wonen hier heerlijk, maar zoiets erbij, als schrijf/lees/vakantie/ontspan/begeleid/verhuurhuisje, wat geweldig zou dat zijn. En dan op loopafstand ... We zagen een kort, versneld bouwfilmpje. U kunt rechtsonder op de pagina klikken en het bekijken. http://www.tinytimhouse.nl/the-making-of-tiny-tim/
Zo fijn, dat het nu ook in Nederland doorbreekt. 
In het verlengde hiervan https://www.hetkanwel.net/2016/05/12/overnachten-in-de-tiny-tim/
Een leuke site.

Ik zou willen dat iedereen op Marianne Thieme stemde. :-) En ik ben het roerend eens, met wat ik iemand laatst hoorde zeggen, ipv Partij voor de Dieren zou het Partij voor de Natuur moeten heten. En als de hele wereld dit deed kwam alles goed. Dan was er schone lucht, schoon water, geen ontbossing, schone producten en werd er overal liefdevol met dieren en mensen omgegaan. Utopia!  

Hier is het weekmenu vanaf gisteren. Ik liet een vriendin een tijdje geleden onze voorraadkasten zien, wat een rijk gevoel. We gaan nu eerst even lopen, maar daarna zal ik foto's van een deel ervan plaatsen want ik heb niet overal foto's van gemaakt. De planken zijn nu een stuk leger, maar wat raad ik een goede voorraad aan. Ook als er ruim geld aanwezig is, is het een goed uitgangspunt. En het scheelt nadenken en regelen! 

De zon schijnt, na een regenbui. wandelschoenen aan en lekker lopen. Dit is voor het eerst dat Henk in de morgen weer meegaat. Ik liep 's morgens alleen de afgelopen tijd en 's middags samen. 's Morgens kostte het hem veel meer energie dan 's middags. Maar nu is het zondag en na het zondagse ontbijt, Trouw en douchen is het al 11 uur. Veel later dus. Hopelijk gaat het goed. Tot straks!

De wandeling ging beter, maar het had geen stap verder moeten zijn en thuisgekomen was Henk erg moe. Maar het ging!

En dat is weer een vooruitgang.
De eerste drie foto's zijn van de extra gezonde producten en de onderste is de 'gewone' kast. Bovenin ligt nu ook closetpapier, keukenrollen enz. En onder de wastafel in de badkamer staat de verzorgingsvoorraad. Met veel halen we juni. Dit is de eerste keer dat ik het op deze manier doe en het werkt goed.


Zaterdag:
Preisoep / stukje Italiaans quinoa'brood'
*koffie met appel-amandelkoek

Zondag:
Gebakken gewone en zoete aardappelen, gebakken ui en appelmoes
*moccahangop

Ik heb nog pastinaak en goudrenetten en wat ik altijd heb, uien, knoflook, wortels.
Morgen, maandag, doen we boodschappen, bij de Aldi en COOP. Zoveel mogelijk biologisch; zuurkool, aardappelen, broccoli, boerenkool, (voor de smoothies) knolselderij (ik heb nog vers selderiekruid op het balkon. Toen het een paar dagen erg koud was heb ik het even binnen gehaald, maar nu staat het weer buiten.
Vrijdag komt Beterbio weer. De bestelling ervan staat onder het weekmenu.

Maandag:
Wintergroente uit de oven voor 2x (en dan bak ik meteen crackers!); wortel, knolselderij, aardappel, pastinaak, rode ui, beetje tijm, knoflook / notengehaktballetjes
*geitenyoghurt met geraspte appel

Dinsdag:
Wortelspaghetti met tahinsaus en peterselie
 *koffie met kokos-banaankoekje

Woensdag:
De rest van de groente van maandag met tomatenquinoa (quinoa kook ik, al is het zo gaar, altijd voor 2 of 3x. In dit geval voor lunches. Wat een fantastisch product toch. Dat ze het nu ook in Nederland verbouwen maakt het nog veel beter!) 

Donderdag:
Linzensalade met ui en partjes ei / mosterdsausje
*de rest van de geitenyoghurt met compote van gedroogde abrikozen en pruimenDe linzen samen met knoflook koken en de gare knoflook pureren en er dan een vinaigrette van maken, met olijfolie, balsamico en een flinke lepel mosterd. Mengen met 5 minuutjes gekookte roosjes en stukjes steel (of voor een soepje bewaren) broccoli. Garneren met partjes ei of iets plantaardigs.

Vrijdag:
Wekelijkse airfryer frieten (afgelopen vrijdag maakte ik ze gewoon weer zelf want de overnfrieten waren op. Met schil in frietvorm snijden. Belangrijk is dat ze ongeveer allemaal dezelfde dikte hebben. Een volle eetlepel olijfolie en eventueel specerijen erdoor. Goed mengen. In de airfryer en tussendoor 2x goed met het mandje schudden. Het duurde ongeveer 20 minuten)  / pittige wortelsla
*yoghurt met banaan

De boodschappen van Beterbio die ik vrijdag krijg :

Paksoy 1,00 x stuk € 2,59
Kiwi Zespri 0,50 x kilo ≈ € 2,65
Witlof eerste soort 0,50 x kilo≈ € 2,95
Zoete bataat oranje 0,50 x kilo ≈ € 2,65
Knoflook 0,10 x kilo≈ € 1,25
Veldsla verpakt 1,00 x stuk € 2,35
Broccoli 0,50 x kilo ≈ € 2,39
Winterpostelein 0,10 x kilo ≈ € 0,99
Tauge verpakt 1,00 x stuk € 1,35
Prei 0,50 x kilo ≈ € 2,85
Wortels winterpeen 1,00 x kilo ≈ € 1,69
Appels Dalinco 2,00 x kilo ≈ € 5,58
Banaan 1,00 x kilo ≈ € 2,29

Totaal incl BTW ≈ € 31,58