donderdag 9 maart 2017

Kokosolie!!! Zuiveringszout

Ik ben zo blij want de Aldi heeft nu de biologische, niet ontgeurde kokosolie vast in het assortiment gekregen. Vorig jaar, of misschien alweer twee jaar geleden hadden ze het tijdelijk en kocht ik flink wat potten. Maar nu dus ... hoera. En de beste prijs natuurlijk!
Ik had beloofd over zuiveringszout/baksoda te schrijven. Dat komt, maar eerst kokosolie. Het zijn allebei fijne, veelzijdige producten, maar kokosolie... De geur, de smaak, al het goede wat erin zit. Ik gebruik het vooral voor:
Allerlei verschillende baksels (brood, cake, taarten, koekjes)
Voor chocolaatjes en bonbons
In plaats van boter op brood, koek of crackers
Ik maak chocoladepasta door kokosolie te mengen met notenpasta, cacao en iets zoets
Om hartige, zoete en neutrale producten in te bakken. Dinsdags bak ik tussen de middag altijd pannenkoeken in kokosolie. Het ruikt dan overal lekker.
Als handcrème, bodylotion, dag-nachtcrème en lippenbalsem 
Om het haar te voeden en tegen roos (we zijn dit aan het proberen. Ik heb het nu 2x 's morgens in Henks haar gesmeerd en 's avonds waste hij het)
En voor veel, veel meer!
In mijn nieuwe boek ga ik uitgebreid in op kokosolie, ook op de gezondheidsaspecten ervan.
De mogelijkheden zijn welhaast onuitputtelijk.

En dan zuiveringszout/baksoda. Op internet zijn heel wat mensen te vinden die veel en bewust schoonmaken. Ik ben geen goede huis/poetsvrouw, maar ik probeer het wel met zo natuurlijk mogelijke middelen te doen. Een voorbeeld van iemand die heel veel poetst en alleen met natuurlijke middelen is
https://www.youtube.com/watch?v=okRUsR_9vB4. Ik kijk er met verbazing naar en ben er wel een beetje jaloers op. Ze praat heel veel, maar ik vind het toch inspirerend. En alles wat goed is voor de aarde omarm ik natuurlijk van harte.
Ik typ een paar mogelijkheden van zuiveringszout, maar er is veel meer. Ook dit komt in mijn nieuwe boek! 
Zuiveringszout is op zich al niet duur, maar het goedkoopste is goed genoeg om schoon te maken.
Ik gebruik het:
Om cakes, broden enz. mee te bakken, in combinatie met wijnsteenpoeder en/of iets zuurs zoals een scheutje citroensap of azijn. Er moet iets zuurs bij.
Om schoon te maken. Een papje ervan maken voor tegelvoegen. Als iets heel vies is mengen met een scheutje azijn, het gaat borrelen! De voegen insmeren met de pasta , in laten trekken en daarna met een oude tandenborstel borstelen. Vochtige doek erover en ... schoon. 
Om tanden te poetsen. Niet te vaak want het schuurt, maar voor af en toe is het prima.
Als maagzuurremmer.
In een potje wat poeder doen, als het ergens niet zo lekker ruikt. Nog beter is om op de poeder een paar druppeltjes lekkere olie te doen. Dit zorgt voor een heerlijke geur.
Een theelepeltje toevoegen aan het water in een vaas met snijbloemen (ik probeer het op dit moment uit) En in combinatie met azijn, voor het schoonmaken van de wc. Dat gebeurt in het volgende Kassafilmpje, waar ook andere leuke, natuurlijke schoonmaaktips te zien zijn.

Misschien lijken dit geen belangrijke levensonderwerpen, poetsen ... maar het geeft een dubbel prettig gevoel en niet alleen omdat het appartement 'schoon' wordt. Opruimen en poetsen maakt van binnen ook altijd iets schoon en het geeft een voldaan gevoel. En ook nog met natuurlijke middelen! Ik heb een poetslijst op de ijskast hangen met klussen per dag/week/maand. Het werkt nog lang niet zoals het zou moeten, maar steeds een beetje meer.

Ik gebruik dit, van Jacob Hooy. Het is overal verkrijgbaar, ook in Toko's en daar is het waarschijnlijk het goedkoopst.