maandag 17 april 2017

Handgeschreven brief

Een handgeschreven brief. Het is onvergelijkbaar. Een email is een handig communicatiemiddel en ook heerlijk om te krijgen, maar een handgeschreven brief ... Het is van een andere orde. Het is een daad. Je gaat zitten, pakt papier, een pen en dan is er alleen dat. De pen glijdt over het papier. Je gevoelens zitten in de beweging en in het handschrift. Ook het lezen is een speciaal moment. Ik kreeg een lange brief van een Brabantse vriendin, met een zelfgemaakte tekening. Ik ging er lekker voor zitten, met een kopje thee erbij. Ik maakte deel uit van de sfeer van waaruit ze schreef.
Tot een paar jaar geleden schreef ik echte brieven, meestal met een vulpen. Het aantal brieven dat ik geschreven heb is niet te tellen. Er zou een flink archief mee te vullen zijn. Brieven schrijven deed me goed. De tweede daad was de brief in een envelop doen, naar de brievenbus brengen en daar in de gleuf laten glijden. Het heeft iets 'afs'. De laatste tijd schrijf ik in ieder geval weer kaarten en dat is ook anders, dan iets elektronisch. Ik vind het vollediger, persoonlijker. Ik ben zelf ook altijd blij, als er een envelop in de bus ligt. Gelukkig gebeurt het regelmatig. Het voelt als een cadeautje. 
Lieve Adrie, binnenkort krijg je een handgeschreven brief terug.

We zijn al vanaf 6 uur op (en we gingen vrij laat naar bed!). Ik begon de dag met even, want het was fris, op het balkon te staan. Al die zingende vogels, tegen een achtergrond van stilte. En damp boven de vijver. Een verstilde start van deze tweede paasdag.
Nu is het 7 uur geweest. Er is een blauwe lucht, de zon schijnt en ik zie de maan nog.

We gaan dadelijk ontbijten. Henk kan niet wachten. :-)