vrijdag 28 april 2017

Beterbio

Geen fruitschaal, maar een groenteschaal! Andere kleuren. Normaal is er altijd veel oranje vanwege de perssinaasappels. Dit staat ook mooi vind ik.
 Gisteren Beterbio met de groentes en meer. Het blijft een feestje, elke week. De groentes en de bosbessen staan op de foto. Ik heb ook nog cranberrysap met druiven en koriander, lijnzaadolie en geitenkwark gekocht. Had ik er ook bij moeten zetten. Wat is het toch een heerlijk gevoel, al dat goeds!
Andijvie, puntpaprika's, bosbessen, aubergines, twee soorten sla, bleekselderij, komkommers. shi-taki, avocado's, tomaten, knoflook, Jalapeñopepers en rode uien.


De rode jalapeño peper stamt af van de paprika en lijkt op een dikke, kleine variant van de bekende rode Spaanse peper. De jalapeño peper komt van oorsprong uit Mexico en is supergezond. O.a. Vitamine A en C. Wat mineralen betreft zit er zink, ijzer, sodium, calcium en selenium in. Niet alleen deze, maar sowieso verlagen pepers de bloeddruk. De luchtwegen gaan open staan. Dit is maar een greep uit alle positieve eigenschappen. Deze peper is pittiger dan de onrijpe, groene variant. Je kunt hem rauw in gerechten verwerken of meebakken voor wat extra pit in het gerecht.
De stof Capsium zorgt voor de heetheid van de peper. Het lost niet op in water, maar wel in vet en alcohol. Het is soms een reflex bij mensen om met water te spoelen, na wat veel peper, maar het helpt niet. Melk of een beetje olie werkt wel goed. 
Ik heb hem ze nu trouwens vooral gekocht om de pepers te kunnen kweken. Het zaad dat ik had werkte niet. Vers, uit de groente werkt altijd, is mijn ervaring. En je hoeft niet apart zaadjes te kopen, handig en voordelig.