maandag 1 mei 2017

Dutch weedburger

Nadat ik onderstaande stukje geschreven had kreeg ik bericht van een dierbaar iemand in mijn leven. Sinds mijn 4e, of nog iets eerder. kennen we elkaar. Zij en haar man wonen voor een deel in Thailand, waar ze een familie hebben opgebouwd. Ze voelen zich verbonden met dat land. Ik heb veel verhalen en foto's van het leven daar gekregen, de afgelopen tijd. Wat een bloemen en wat een fruit! Ik kreeg er een paradijselijk beeld van. En Jet stuurde me net Jacks fruit, op het stokje. Ze schreef dat je het zo vers mogelijk op moet eten en dat je er een plakkerige hand van krijgt. Ik zou al dat fruit voor mijn neus willen hebben staan, nu! Het ziet er zo heerlijk uit.


Gisteren hebben we ter afsluiting van ons 'vorige leven' gesmuld van de Dutch weedburger. Ik keek er al een tijdje naar uit. Er zijn veel lekkere plantaardige burgers verkrijgbaar, maar niet allemaal veganistisch. Deze is dat wel. Bijzonder is dat er kombu in zit. Zeewier, dat sterk in opkomst is omdat het zoveel kwaliteiten heeft. Broccoli is een van de meest gezonde groentes, maar in kombu zit 4x zoveel ijzer. Voor mensen die weinig of geen brood eten geeft het de noodzakelijke jodium. Ik gebruik het ook al een tijd, bijvoorbeeld in boekweitpannenkoekjes. Zeewier is beslist ook een onderwerp voor mijn nieuwe boek. Of schreef ik dat al? Er zijn recepten waarin staat dat je het eerst moet malen. Het is keihard, dus ik vind dat een te grote klus en voor mijn molentje is het zwaar. Ik laat het eerst weken en maal het dan in de keukenmachine met de andere ingrediĆ«nten. Soms knip ik het in stukjes voor gerechten waarin het zichtbaar moet blijven. In stamppot is ook lekker! Uiteraard gebruik ik het weekwater dan ook in het gerecht. Als ik het niet kan gebruiken bewaar ik het voor iets anders, bijvoorbeeld bouillon of soep. 
De burger ligt jammergenoeg niet in de winkel, hij is alleen bij restaurants te proeven. Bij de eerste hap dacht ik ... lekker en hij lijkt veel op een eigengemaakte burger. Maar bij elke hap werd hij lekkerder. Ik vond hem verrukkelijk. De linzen en zeewier waren duidelijk, maar wat er verder in zat? Gevraagd en in ieder geval paddenstoelen en geplukte (pulled) soja. Dat was hetgeen ik wilde weten. De buitenkant was knapperig, kipachtig. En die smaak ...  Verder een speciaal sausje, sla, uiringen, augurkjes en alles op een groen alpenbroodje. Heel wat regels over deze door Lisette Kreischer (ik schreef ooit eerder over haar) ontworpen burger. 
In Duitsland kan je gedroogde pulled soja gewoon in de supermarkt krijgen. Voor dit soort dingen mis ik Duitsland!
Ik ga er zelf mee aan de slag. Wat als ik een blok tofu lang, met iets zwaars erop laat uitlekken? En het dan met een vork uit elkaar trek? Ik zag trouwens dat je ook pulled fruit, kan maken van een vrucht, die 40 kg kan worden en waar ik nog nooit van gehoord heb.  Nangka, in het engels jackfruit. Draadjesvlees van fruit. In Toko's verkrijgbaar, vers of in blik. Op siroop of in zout water en die in zout water moet dan worden gebruikt. 
En dan nu de link met de adressen om de Dutch weedburger te proeven. http://dutchweedburger.com