donderdag 4 mei 2017

Bloesem,soep en mayonaise (de echte!)

Ik ben gek op bloesem en deze kleur ... Omhoog kijken en de blauwe lucht te zien, met eronder al die bloemetjes van de Meidoorn. Henk vindt de bloemetjes op de grond dan weer heel mooi. Bloesem, het begin van nieuw leven. Ik denk dat ik daar altijd vooral van geniet. Het prille begin. Verwachtingsvol, hoopvol. De weg ligt open.
Er staat bouillon te trekken van maggikruid, dragon, knoflook, groentebouillonpoeder, wat oregano en wat rozemarijn. Dit is de basis voor een Italiaans middagsoepje. Wat een rijkdom toch, alles van het balkon. Ik pureer courgette in de bouillon. Ik gebruik hier een deel van de bouillon voor. De rest gaat in de diepvries. De soep die we tegenwoordig elke dag hebben krijgt alleen nog wat gemalen peper en verse oregano. Morgen bloemkoolsoep (ik had bloemkoolbrood gemaakt en had iets over). Met de manier waarop we nu eten is een hartig soepje erg lekker, aan het eind van de middag. 


Goed nieuws, ik heb bij AH suikervrije mayonaise ontdekt, hoera!!! Ik maak het vaak zelf, maar af en toe kant en klaar is handig. We zijn er zuinig mee want het zit in een klein potje. Voor bij de zoete aardappelfrieten vrijdag. Ik las op een of ander forum van iemand dat ze nog nooit mayonaise zonder suiker geproefd had. Wat erg. Toch is dit bij veel mensen zo denk ik. 
Sinds een uur weet ik waarom overal suiker ingedaan wordt, eindelijk. Ik zag een nogal schokkende documentaire over hoeveel macht de voedingsindustrie heeft, in Amerika (Overal natuurlijk, maar dit ging over Amerika). Het gaat alleen over geld. Voedingsadviezen mochten niet, als het ten koste van die producten ging. En zelfs artsen werken samen met dat grote geld, bijvoorbeeld met Coca cola. Ik ben hier nog zo van onder de indruk (al weet ik dat het ook met Farmaceutische bedrijven en veel meer grote bedrijven aan de hand is, overal in de wereld), dat ik een beetje afdwaal. Toch heeft het met elkaar te maken want de concessie die gedaan werd was minder vet. Maar vet uit ergens uithalen is niet lekker. En om het weer smakelijker te maken werd er suiker in gedaan. Wat is er nog over van het originele product? Goede vetten zijn prima. Een smaakvol gerecht met vet als dat erin hoort maakt het vullend en vervullend. Daarnaast heel veel groente en fruit. Verse doperwten zonder een klontje boter is ondenkbaar voor mij. Het verhoogt de smaak. 
Langzaam eten (kan beter bij mij) en bewust van elke hap genieten. Dat kan ook alleen maar als je langzaam eet. Je voelt dan ook wanneer je genoeg hebt. Nu ik het meeste in kommen maak is dat een betere hoeveelheid. Ik kook precies genoeg of maak het dubbele, voor overmorgen, lunch of avondeten met nog wat verse groente erbij.

De mayonaise die ik kocht is:
Organic mayonaise

Maar andere supermarkten en natuurwinkels hebben ook suikervrije mayonaise. Bij de Jumbo heet hij 'Tons majoneis'. De Aldi en Lidl hebben het geloof ik niet. Ga ik onderzoeken. Maar in 9 van de 10 potten zit suiker! Mayonaise is zo eenvoudig zelf te maken. Tenminste met een staafmixer. Zonder is iets lastiger.
Onderin de beker een ei, mosterd en wat peper en zout. Citroensap erbij naar smaak. Dan 1 a 2 dl olie erbij. De staafmixer op de bodem zetten en langzaam omhoog trekken. Klaar. Wilt u het dikker, dan nog een keer of vaker omhoog trekken. Lekkerder mayonaise bestaat niet. 

Ik zet hier ook de naam van de documentaire bij met de passende titel "Fed up".
https://app.nlziet.nl/video/npo/250247

Ik zag een handige voedinsmiddelentabel. Per letter kan je zien wat er in een product zit en als je op het product klikt zie je nog veel meer. Wat een werk moet het geweest zijn, om dit te maken. Erg handig. 
https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/