zaterdag 20 mei 2017

Ongezonde voeding bestaat niet!

Ik schrijf met veel plezier vaak over de verschillende kwaliteiten van voedingsproducten en ik zal erover blijven schrijven. Een deccenialange passie. En soms gebruik ik het bij begeleiding want het is onderdeel van luisteren naar je behoeftes. Er bestaan geen ongezonde (pure!) voedingsmiddelen! Maar de dosis bepaalt (Paracelsus). Als er een zwakke plek is of een ziekte, kan iets al dan niet tijdelijk, niet goed voor je zijn. Zonder ziekte is veel te veel van iets of eenzijdigheid ook niet goed, dan is er geen balans. Het kan zijn dat u tijdelijk extra behoefte heeft aan iets. Ik heb dat ooit met sinaasappels gehad. Blijkbaar geeft het extra dan waar op dat moment een tekort aan is. In alle voedingsmiddelen zitten waardevolle stoffen. Bepaalde stoffen hebben opeens een wat negatieve lading. Zonde! Een voorbeeld is fytinezuur. Op zich is het juist een belangrijke stof, het beschermt. Een teveel eraan kan je lichaam deels afbreken. Maar als het echt te veel wordt niet. Maar wanneer is het teveel? Producten kunnen op een natuurlijke manier bewerkt worden en dan verdwijnt het fytinezuur voor een deel.  Granen of peulvruchten weken, roosteren, of laten ontkiemen. En fermenteren is hiervan ook een goed voorbeeld. Zoals ik deed met mijn heerlijke spelt (in spelt zit op zich al veel minder fytinezuur dan in tarwe) zuurdesembrood, wat ik lang liet rijzen. Ik mis mijn brood, het voelt niet compleet nu. Niet alleen vanwege de fantastische smaak (dit geldt ook voor het Beterbio zuurdesem brood en alle natuurlijke broden!), maar ook vanwege alle waardevolle, specifieke vitamines en mineralen. Dat is zo mooi, elk product zorgt voor een eigen, belangrijke bijdrage! 

Er zijn allerlei groepen en al die groepen claimen dat bepaalde producten niet goed zijn en andere juist wel. Veel mensen worden er stapel gek van! Ik raad aan alles wat positief is eruit te halen en verder uw eigen koers te varen!

Ik wilde eerst een lijstje maken van fytinezuurrijke producten, maar dan doe ik er ook aan mee en het is niet nodig. Alles met mate en wanneer er behoefte aan meer is, het bewerken. Het wonderlijke is trouwens dat er onderzoeken zijn gedaan waaruit bleek dat mensen die veel fytinezuur binnenkregen de hoogste mineraalbotdichtheid hadden. Dit bevestigt weer dat aan alles heel veel kanten zitten. Door bepaalde producten weg te laten doet u zichzelf te kort want daarmee mist u veel waardevols. Er is niets wat op  zich slecht is. Als dat zo was werd iedereen er ziek/beroerd van.

Dit was misschien meer iets voor mijn boek, maar ik moest er alvast iets over schrijven.