zaterdag 21 oktober 2017

Chocolade en meer uit de keuken

Het is zo eenvoudig, om zelf chocolade te maken. Pure chocolade. Puur in de zin van geen melk, maar ook puur vanwege pure, natuurlijke smaken.
Het kan met cacaoboter of met kokosolie gemaakt worden. Cacaoboter is erg duur, dus dat doe ik maar heel af en toe. Meestal maak ik het met kokosolie. De chocola blijft dan wat zachter. Ik bewaar het altijd in de ijskast en haal het pas op het laatste moment eruit. Op kamertemperatuur is het te zacht want kokosolie/kokosvet smelt bij lichaamstemperatuur.

Ik gebruik de helft cacao aan kokosolie en een vulling van iets of een combinatie van stukjes noot, zaden, moerbeien, rozijnen, cranberries, kokos. 
Ik maakte net bonbons van 50 gram kokosolie, 25 gram cacao (15 gram voor minder sterk), een paar druppels stevia en een beetje vanille (met kaneel is ook lekker). Ik deed er 75 gram vulling bij; grof gemalen moerbeien, walnoten, zonnebloempitten en een beetje hennepzaad. Het staat nu koud te worden. 

Ik maak vaak soep voor zaterdagavond en zondagmiddag en dan iets van gezonde cake toe. Nu hadden we haver-prei-kruiden drie in de pan met malse, groene sla. Nu we weer echt zuinig proberen te leven, richt ik me op eenvoudige, heel gezonde maaltijden met zoals ik eerder schreef, groente als uitgangspunt. 
Deze pannenkoekjes, drie in de pan eigenlijk, maakte ik als volgt:
Een bekertje havermout gemalen, nog een klein handje havervlokken, 2 theelepels sojalecithine erdoor en half amandelmelk, half water. Het pak amandelmelk was open, vandaar. De dinsdagse lunchpannenkoeken maak ik met water. Ook altijd in combinatie met lecithine, voor de binding.  Ik had fijngesneden prei gebakken en dat ging door het beslag, net zoals een handje tuinkruiden van het balkon en versgemalen peper en zeezout. Toe hadden we bovengenoemde bonbon bij een kopje pittige koffie. Eerst denk je bij de bonbon boem, wat sterk, maar daarna wordt het iets zoeter. Echte, heerlijke chocolade! Helemaal in combinatie met koffie.

Ik sta elke dag behoorlijk lang in de keuken, maar soms extra lang. Zoals vandaag. Voor morgenavond gekookt (dat maakt het morgen rustiger), gv broodjes voor het ontbijt morgenochtend, sinaasappelschilreepjes geconfijt, de bonbons van hierboven en lunch en diner voor vandaag. Veel. Maar niet alleen dat Henk altijd zo smult, van elk hapje, het geeft een goed gevoel. Dat weegt op tegen de energie die het kost. Als ik er nu zo over schrijf weet ik dat het altijd zo geweest is. Alleen deze manier van eten maakt gewoon dat het nog wat meer werk is. De gekonfijte sinaasappel is voor de Friese oranjekoek die ik binnenkort ga maken. Dat vindt Henk zo heerlijk. Eens kijken of ik het glutenvrij net zo lekker krijg. Ik denk van wel. :-)