zaterdag 25 januari 2020

Afval

Er zijn mensen die bijna geen afval hebben. Hier schreef ik eerder over. Wij hebben nog steeds veel te veel. Hoe meer ik consuminder en budgetteer hoe minder afval er is. Zo'n besluit nemen is voor alles goed.
Er zijn mensen die nauwelijks afval hebben. Ik schreef ook eerder over Groene Evelien, die maar een zak per jaar heeft.
Er zijn mensen die nooit plastic kopen. Als ze iets willen hebben maar het zit in plastic, dan kopen ze het niet. Ik heb het nu bijvoorbeeld over groente. Dit is het voorbeeld dat ik op een filmpje zag. Het zou zo helpen als iedereen dat deed. Als mensen het niet kopen moet het wel verdwijnen. Bij bepaalde biologische bedrijven wordt recyclebaar plastic gebruikt en dat is natuurlijk al veel en veel beter. Je kan tegenwoordig stoffen tasjes bij veel supermarkten krijgen en daar kan losse groente/fruit in. Dat gebruiken we wel, maar verder gaat het nog niet zo goed. Producten die belangrijk voor ons zijn zitten soms in plastic, zoals de biologische kwark. Ik was altijd zo enthousiast over die zip lock bags en die had ik hier nooit gezien. Gisteren lagen ze bij de Aldi.Zonder nadenken floep in het boodschappenkarretje terwijl het plastic is, onbegrijpelijk! Mijn enthousiasme overheerste op dat moment. Ik ga ze in ieder geval zo vaak mogelijk gebruiken en natuurlijk nooit meer kopen. Vanaf maandag ga ik alles opschrijven wat we gebruiken en wat slecht is voor het milieu. Ik zal het eerlijk doen en daarna op de website zetten.

In Canada zijn winkels waar ze alleen losse producten verkopen en in Amerika kan je ook heel veel los kopen. Ik hoop dat het hier binnenkort ook komt.  
Door het gratis te verkrijgen boek van Rutger Bregman* word ik weer wakker geschud en ga ik proberen nog veel bewuster met alles wat vervuilend is om te gaan. Iedereen maakt er zijn eigen keuzes in maar alles helpt!

*Het boek is een brief aan alle Nederlanders. Het is als paperback, als luisterboek of als e-book verkrijgbaar.
https://hetwaterkomt.postcodeloterij.nl/kiezen