zaterdag 4 januari 2020

Opnieuw beginnen

Hoe waren de eerste dagen van uw nieuwe jaar?
Ik was alsmaar met de dagen in de war. Nu is het echt weekend en morgen is het echt maandag. 

Net zoals in augustus/september heb ik begin januari altijd het gevoel van een nieuwe start te maken. Opnieuw kunnen beginnen en loslaten van wat in welke zin ook 'niet goed' was in het oude jaar.
Bepaalde ijkmomentenin het jaar naken dit eenvoudiger voor mij. Zoals nu.
Toen we voor het uitwisselen van een nieuwjaarsknuffel bij vriendin Hielkje waren zei ik ook; we hebben een afbouw- en opstart week. Dit ging over de afgelopen week.
Ik had eind december al een paar punten opgeschreven (en vervolgens een overheerlijke  kitkat gemaakt. :-) Ik zal dit later zeker nog eens maken. Nu vooral weer gezonde lekkernijen.
Naast geen geld uitgeven, weer sterker anders eten en een frisse wind door het huis laten gaan, meer lezen, langere wandelingen maken en af en toe een uitje met de auto.
Met door het huis gaan zijn we al begonnen. 
Per kast kijken we wat we hebben en doen we kleding eventueel even aan. De kledingindustrie wordt niet rijk van ons. We kopen zelden iets nieuws en dragen veel op. Toch is er heel veel in de kast. Het gaat alleen weg als het echt niet lekker zit of kapot is. Maar ...  een broek van Henk is aan de onderkant gerafeld en toch wil Henk hem per se niet kwijt, hij zit te lekker. Rafels afknippen en als ik naai-handig was kon ik er een vrolijk bandje aan zetten maar dat zal niet gebeuren. Ik heb overigens wel een houten ei aangeschaft om kousen te 'stoppen'. 
Henk komt opeens binnen met een safarihoedje uit een opruimkast op en gaat daarmee tegenover me zitten. Nu zit ik te proesten en probeer ik niet steeds te kijken, anders kan ik niet schrijven. 

Wat de autoritjes betreft en het zal echt alleen af en toe zijn,... in april komt hij niet door de apk en er kan geen andere auto komen. Ook daarvoor proberen we een jaar te sparen en dan volgend jaar of het jaar erna misschien een heel goedkope tweedehands (of derde of vierde). Het komende jaar of de komende jaren dus geen auto. Alleen met ziekenhuisgedoe wordt het lastig. Naast de onderzoeken, behandelingen en operaties vorig jaar, had Henk 6 weken lichttherapie. Verder redden we ons wel denk ik zo. Gewoon hier in de buurt blijven en lopen. Hier in de buurt blijven doen we nu ook al. Henk vindt autorijden nog leuk dus voor hem vind ik het sneu. Toen we laatst even op de snelweg reden vond ik het naar. Zo druk. Dat is hier eigenlijk alleen tijdens de spits maar in het westen is dat meestal denk ik. Niet alleen op de snelweg, ook in treinen, steden enz. Iemand die ik begeleid zei dat ik me vast niet meer thuis zou voelen in Utrecht, soms lijkt het wel New York zei ze. Vroeger kon het ook druk zijn maar als ik 's morgens over de grachten naar het Catharijne Convent liep voor een mooie cursus was het sfeervol en stil. Dat is niet het centrum natuurlijk. Ik gedij alleen in rust en eigenlijk denk ik dat dat bij heel veel mensen zo is, drukte en lawaai zorgen voor onrust. Op zulke plekken is het belangrijk om op een andere manier rust te vinden. In de natuur, in huis, in uzelf. 

Manieren om rust te vinden: Mediteren/bidden, een gedicht, een mooie afbeelding, een boek, even mooie muziek en daarna de stilte horen, rustig iets maken. Alles kan helpen om meer rust te krijgen.
De omgeving hier zorgt er vanzelf voor en dat maakt ons elke dag dankbaar.