vrijdag 29 januari 2021

Bepalende levenshouding

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/je-kijk-op-de-dood-bepaalt-je-levenshouding~bba176a1c/

Ervaringen die ik heb gehad zijn levensbepalend, sterker dan elke andere beleving, hoe intens die ook konden zijn. Ze geven richting en vertrouwen en zullen altijd deel van me zijn. Ik hoefde niet bijna dood te gaan. Als dat wel was gebeurd, had ik graag Pim van Lommel aan mijn zijde gehad. 

Het boek 'Eindeloos bewustzijn' begint met een citaat van Frederik van Eeden: "Alle wetenschap is ervaringswetenschap,alle theorie is ondergeschikt aan de waarneming, één enkel feit kan de macht hebben een heel systeem te doen vallen". 

Ik zie dat in persoonlijke levens, hoe zeer een ervaring in een klap alles kan veranderen. Vroegere denkbeelden worden gewist, hebben geen bestaansrecht meer. En ook is er begrip waar eerst geen begrip voor was. In een groter perspectief is er een standpunt van waaruit  beslissingen worden genomen. Na een nieuw wetenschappelijk onderzoek speelt het vorige geen rol meer. Zo gaat het eindeloos door. Soms zichtbaar, soms niet.