zaterdag 23 januari 2021

Ruiken, proeven en twee broden

Bij de Nieuwe Boeren zag ik hoe ze koffiebonen kregen en daar een heerlijk kopje koffie van maakten. Met ogen dicht genoten ze er intens van. Zo lang niet gehad. Eigenlijk zou je dit met elke hap en elk slokje moeten doen. Of het voor de eerste keer is, of in ieder geval lang geleden. Mensen die door corona (hopelijk tijdelijk) hun smaak verloren zijn zullen ook een sterke beleving hebben als ze weer kunnen proeven. Het maakt zo'n groot onderdeel van je leven uit. Zonder smaak, zonder geur is er niets aan. Die twee zijn nauw aan elkaar verbonden. Vers gebakken brood, koffie, het bos na een regenbui, als er net gemaaid is, ozon, enz. enz.

Over brood gesproken, ik heb twee zuurdesem broden gebakken. Normaal hebben we altijd een spelt zuurdesem broodje van de Jumbo bij het ontbijt 's zondags, maar er is nog maar een broodje voor één ontbijt en 3 februari komen er pas weer boodschappen. In plaats van het broodje dus wit spelt brood. Ik heb het een beetje zoet gemaakt en daarom is het zo hoog geworden.

We verheugen ons erop, eerst hartig en dan een dikke, geroosterde witte boterham met marmelade, mmm.