vrijdag 24 februari 2017

Kan beter

Voordat we hier kwamen wonen had ik me voorgenomen eenvoudiger en bewuster te gaan koken. Vandaar twee pitjes. Maar ik breng heel veel tijd in de keuken door, heeeel veel. Ik moet economischer omgaan met de pitjes. Meer de hooikist gebruiken en voor meerdere dagen koken. De oven kan ook veel efficiënter worden gebruikt. Vanmorgen bakte ik mijn altijd aanwezige zoute koekjes, maar er hadden ook koekjes of crackers bij gekund, die ik sowieso nog moet maken. Dit alles is voor de energie van de aarde beter en voor mijn energie ook! Drie dingen dus die beter kunnen. De afgelopen week had ik wel voor 2 avondmaaltijden (eigenlijk 2 1/2) en 2 lunches gezorgd. Het begin is er. Straks weer een weekmenu maken en meteen printen en op de ijskast hangen. Dat helpt ook zo goed. Omdat ik vanwege mijn darmen anders kook (hopelijk hoeft dit op een gegeven moment niet meer. Als het zo moet blijven leg ik me erbij neer, maar dan is er ook de rust van duidelijkheid. Op zich word ik steeds handiger om zo goed als zonder gluten te koken. Suiker gebruik ik al jaren niet. Ik vind natuurlijk zoet ook gewoon lekkerder. 
Ik moet ook meer rauwe dingen maken. Heel gezond en geen energie nodig.

Ik heb net het weekmenu gemaakt en ik zou het eenvoudiger doen, maar ik zie dat het voor morgen juist erg veel werk is. Het grootste deel ga ik dus vandaag maken. 
Ik maak de weekmenu's voortaan vanaf zaterdag omdat ik op vrijdag de groentes en het fruit krijg.
Wat verse producten betreft heb ik nog goudrenetten, rode uien, prei, aardappelen, broccoli, bloedsinaasappels en ijsbergsla.
Ik koop zo nog even champignons. Niet zo, nu!

Terug.

De groentes van Beterbio: Wortels, taugé, winterpostelein, veldsla, knoflook, 2 kg appels (zo heerlijk van biologische appels dat je ze niet hoeft te schillen. Gemakkelijker en veel gezonder! Daarbij staat het in gerechten ook mooier.) pastinaak, bananen, spitskool, uien.

Weekmenu


Zaterdag:
Boekweitwrap met prei, champignons en reepjes ijsbergsla
Broccolisoep / amandelcracker met hummus en veldlsla
*appeltaart 

Ik was van plan appeltaart met dadelcaramel te maken, maar omdat er zoveel was, wat gedaan moest worden, deed ik het anders. Ik maakte in mijn oude keukenmachientje een bodem van een bekertje paranoten en een half bekertje zachte, sappige dadels en een snuf zout. Even koud weggezet. In dezelfde bak van de machine deed ik twee grote appels en kaneel. Hup, gewoon laten mixen/mengen. Dacht dat het appelmoes zou worden, maar dat was niet zo, het werden kleine stukjes, precies goed. Rozijnen erdoor en op de boden gespateld. Binnen een half uurtje (20 minuten?) had ik een heerlijke taart. Denk ik want morgenavond proeven we hem. Meteen de daad bij het woord gevoegd wat rauw betreft.

Zondag:
Rest van de soep en appeltaart
Zv rijst met gebakken uien, prei, taugé, satésaus en een hard eitje
*rode sinaasappelsla met rozijnen, geweekt in een scheutje drank

Maandag:
Rest van de rijst met beetje kool
Posteleinstamppot met geroosterde zonnebloempitten
*geitenyoghurt met banaan

Dinsdag:
Wekelijkse speltpannenkoeken
Quinoa (voor 2x koken) met boerenkool en tomatensaus uit de oven
 *koffie met banaan-pindakaasreep

Woensdag:
Quinoapizzabodem met gecaramelliseerde rode uien / ijsbergsla
Rest van de stamppot van maandag met pittige wortel-appelsla

Donderdag:
Havermout uit de oven
Pastinaakpuree met koolreepjes en plantaardige spekjes
*appel, een cirkel van schijfjes op een mooi schoteltje

Vrijdag:

Rest van de havermout 
Wekelijkse airfryer frieten / wortelsla
*yoghurt met mandarijn