zaterdag 11 februari 2017

Winter en meer

Antibiotica is vriend en vijand tegelijk. Nou vriend, redder is een beter woord. Tegen vergif zeg je geen vriend. Door het grote gebruik is er ook een grote immuniteit ontstaan. En het  maakt Henk zo kwetsbaar, dat hij nu keelpijn heeft en flink verkouden is. Logisch, maar vervelend. Hij hoest zelfs weer en dat heeft hij vanaf die eerste dag eigenlijk niet meer gedaan. Ik ga dus de bekende hoestdrank maken. Dat kan niet even snel, daar gaat een dag overheen voordat hij klaar is.
Het is hier nog steeds een beetje wit, echt winters. Het is vandaag te koud voor Henks longen om naar buiten te gaan en dat was het gisteren en eergisteren ook. 

Wilt u een stukje van deze overheerlijke kokostaart met chocoladeganache? We zouden morgen naar onze vrienden gaan, maar dat gaat wegens ziekte niet door. Henk vindt dat uiteraard ook heel jammer, maar wat de taart betreft vindt hij dat niet. :-) De taart zit vol gezonde ingrediënten. Noten, kokos (-rasp, -melk, beetje -olie), dadels, snuf zout, beetje agavesiroop, wat kaneel en vanille, pure chocolade. Een beetje machtig, maar heerlijk!
Nu Henk zo verkouden is, is het voor hem en de ander ook beter om zo min mogelijk contact met anderen te hebben.

Ik zal straks de groente plaatsen en wat ik ermee doe. Ik weet dat het op prijs wordt 
gesteld, dus ik doe het zo vaak mogelijk. Ik heb er nog niet over nagedacht, maar dat ga ik zo doen. 

Het is nu straks.
Groente en fruit van Beterbio:
Andijvie. Alleen voor de smoothies. Goed verpakt is het lang houdbaar, ideaal.
Bananen. Ze zijn er elke week en ik zet ze er ook altijd bij omdat ik er zoveel verschillende gerechten mee maak. Ik ga deze week een potje bananenjam maken van de rijpe bananen die er nog zijn. Ik maak een havermouttaartje voor na de soep zaterdag en natuurlijk gebruik ik ze in de smoothies.
2 kg bloedsinaasappels (mmm) gewoon zo, in fruitsalade en bij een quinoaontbijt denk ik, of op havermoutpap
Broccoli in hartige taart met Romanasla (kregen we)
Champignons. Ik maak er ragout van voor in boekweitflensjes, ook met sla
Spitskool, gebakken met uien, knoflook, een hand plantaardige spekjes en een lepel kerrie of mosterd. Het is allebei lekker. en helemaal met nog een scheutje - plantaardige - room erdoor. Zowel aardappelpuree als rijst erbij past.
Taugé roerbak ik met tofu, ui, knoflook, rode paprika, rest kool en nog wat champignons. Ik doe er pindasaus over en gebakken uitjes. Augurk en zilveruitjes erbij.
Grote winterwortels. Ik denk dat ik een keer hutspot maak, omdat ik de uitjes van de hoestdrank over heb, Ik maak sap met een appeltje en natuurlijk bij de dinsdagse pannenkoeklunch. Ik vind dit in de zomer ook heerlijk met komkommer (blijft evengoede combinatie met pindakaas en sambal) of met taugé, maar Henk vindt met wortel het allerlekkerst.
Ik maakte een paar dagen geleden een lekkere, gezonde appelkoek. Ik zet het bij 'recepten'. Maar ik kan niet vinden waar ik het op heb geschreven, dus het duurt nog even. 

Voor de komende week bestel ik niets, dan doen we dinsdag boodschappen bij de Jumbo. Die heeft veel biologische en plantaardige producten. Als het gaat met Henk, combineren we het met een museum. Het is uiteindelijk Valentijnsdag. Behalve een keer naar de supermarkt is hij sinds 2 januari nergens geweest. Ik ook niet trouwens. Ons door kunst een beetje opladen zou fijn zijn. Als het niet gaat maken we er een leesdag van, ook heel fijn. Omdat ik bijna alleen in bed lees doe ik veel te lang over een boek en er is zo onnoemelijk veel wat ik graag wil lezen. Zo hoorde en zag ik Onno Blom (beetje verliefd op zijn voorkomen, boekenkennis, warme intelligentie en enthousiasme) vanmorgen. Hij vertelde over het boek over Monet. Het gaat over de schilderijen die Claude Monet in de laatste jaren van zijn leven obsessief maakte. Hij kon niet veel meer en was ongelukkig over alles wat hij verloren was. En dan was het ook nog oorlog. Hij maakte veel schilderijen van de vijver. De vijver was er altijd. Schilderijen die zo beroemd zijn geworden. Het lijken waterlelies op het doek, maar het zijn spiegels van zijn ziel.