vrijdag 8 december 2017

Nederlandse quinoa!

Een tijdje geleden schreef ik dat er tegenwoordig gelukkig ook in Nederland quinoa gekweekt wordt. Ik herinner me dat de vraag naar quinoa zo groot was, dat er in de Zuid-Amerikaanse landen waar het vandaan kwam een tekort dreigde te ontstaan. Dat mag natuurlijk niet. Als iets van ver ook hier geproduceerd kan worden is dat dus voor beide kanten veel beter. Ik dacht dat het om een of twee Nederlandse landbouwbedrijven ging, maar het zijn er sowieso al 12, wat geweldig! 
Een ander groot voordeel is dat de grond door quinoa verrijkt wordt. Na het oogsten is de grond voedzamer dan ervoor.  
Het is dus op meerdere gebieden belangrijk dat het hier gekweekt wordt. Voor de mens, voor het milieu want het hoeft niet lang te reizen voordat het op uw bord ligt, en voor de grond.  
Ik vind quinoa een van de mooiste producten die er zijn. Het heeft een enorm hoge voedingswaarde en er is heel veel mee te doen.
Wat maak ik ermee?
Brood
Crackers
Pannenkoeken (ben ik verslingerd aan!)
Dikke pannenkoekjes met gare quinoa erdoor
Koekjes
Pap
Bij de warme maaltijd, zoals rijst
Ovenschotels met elke denkbare groente per seizoen
Wafels
Salades
Burgers (in combinatie met -zoete- aardappel, of bruine of witte bonen)
Gepoft, om een soort dikke cracker-koeken mee te maken
Gepoft door een ontbijtgerecht (muesli, granola)
Gepoft door chocolade

Quinoa heeft een sterke smaak waar u misschien, mocht u het nog niet kennen, even aan moet wennen. Als dat zo is zou u het in begin met een andere sterke smaak kunnen combineren, zoals knoflook, kerrie, kaneel enz. Wij vinden de smaak heerlijk. Op zich zijn wij geen graadmeter want wij vinden alles heerlijk, op mierikswortel en verse koriander na. En lammetjespap, nee dat ook niet. Maar goed, er is dus bijna niets wat we niet lekker vinden. Alle producten uit de natuur zijn op zich zijn al mooi, gezond en lekker en dan wat ermee gedaan wordt... Dat maakt het nog lekkerder, al moet je er soms juist heel weinig mee doen. Ik noem bijvoorbeeld verse erwtjes. Alleen een klontje roomboter en peper en zout. Zeker met subtiele smaken vind ik het zonde om iets anders te laten overheersen.
Terug naar de quinoa. Ik had tussen de middag per persoon twee dikke wafels gemaakt (bij de tweede keer had ik te veel beslag in het apparaat gedaan en droop het er aan alle kanten uit. Het apparaat is weer helemaal schoon inmiddels.) De eerste wafel had ik hartig gemaakt met verse bieslook. Gebakken champignons erbij en ijsbergsla met appel en een mosterdsausje. De tweede wafel was zoet, met plakjes banaan en een beetje agavesiroop.

Ik eindig mijn enthousiaste quinoaverhaal met de link van de Dutch Quinoa Group:
http://dqg.nl/overons/