zaterdag 2 december 2017

Quinoa-pizza en voorbereidend werk

De eenvoudigste pizzabodem (of soort 'brood') die ik ken.
Er zijn een aantal producten waar ik weg van ben, waaronder quinoa. In het begin leek het een beetje exotisch, maar zoals veel extra gezonde producten wordt het gewoon als je ze vaak gebruikt. Ik zou niet meer zonder 'kunnen' en vooral niet meer zonder willen. Zeker niet nu het ook in Nederland verbouw wordt. Ik doe er heel veel mee. Sinds kort bak ik er ook pannenkoeken van en maak ik er een pizzabodem mee. Een paar dagen geleden maakte ik broccolipizza. Niet eerder gedaan, maar het was erg lekker.  Ik ga in mijn nieuwe boek zeker een hoofdstuk wijden aan quinoa (en aan havermout, bananen, kikkererwten en veel, veel meer!). Ik geef nu vast het brood of pizzabodemrecept. Het kan ook anders gemaakt worden, door de quinoa eerst te koken, maar dit is het allereenvoudigst. 
Evenveel quinoa als water in een kom of de bak van een keukenmachine doen. Ik gebruikte een beker quinoa en een beker water. De quinoa een nacht laten weken. De volgende ochtend de geweekte quinoa pureren/blenderen met wat zout en eventueel specerijen. Op bakpapier een ronde of vierkante vorm spatelen en 20 minuten bakken op 200 graden. Het hangt van de hitte van uw oven af, maar bij mij was zowel de boven- als onderkant lichtbruin. Het 'brood' uit de oven nemen, af laten koelen, in punten snijden en beleggen met wat u maar lekker vindt. Kan zowel hartig als zoet. Ideaal bij een kom soep als lunch, of bij het ontbijt. 
Voor pizza heb ik de bodem een kwartiertje gebakken. Toen heb ik hem belegd met tomatenpuree, gebakken uien, gedroogde en verse kruiden, vooral oregano,champignons, de broccoli en edelgist. Toen heb ik de pizza nog 10 minuten gebakken. Het was nu alleen groente. Sla erbij, heerlijk! Ik heb me voorgenomen te proberen voortaan echt zoveel mogelijk aan het begin van de maand te maken/bakken.
In Amerika noemen ze het prepingtime. Dit kan ook alleen voor de maaltijden van de komende week gaan. Het gebeurt daar vaak op zondag. 
Voor mij gaat het vooral om crackers, zoete en hartige koekjes en soorten brood, die een stuk ingewikkelder te maken zijn dan de zuurdesembroden van vroeger. Het moest lang rijzen, maar de voorbereidingstijd was heel veel korter. 
Het zal rustig zijn, als het voor een maand klaar is en het zal de elektriciteitsrekening lager maken.
Ik maakte vandaag hartige en zoete koekjes, 4 grote broodjes voor plantaardige hamburgers en havermoutbrood (yoghurt, havermout en wijnsteenpoeder!).
Op de foto's met groente staat een pak zonnebloempitten. Die zijn er altijd, behalve nu! En dat kan niet want voor crackers en mijn dagelijkse hartige koekjes zijn ze onmisbaar. Een van de vele internetwinkels met gezonde producten is de https://www.biologischetoko.nl Ze hebben veel producten en leveren een goede service. Ik vind het handig dat ik daar meerdere pakken/zakken (bulk) tegelijk kan bestellen, dat scheelt in de prijs. Dit doe ik ook meestal. Dus ook daar meteen 3 kg zonnebloempitten besteld en dan heb ik genoeg tot de zomer.