maandag 25 december 2017

Vandaag

Het is vandaag Eerste Kerstdag.
Vanmorgen werden er, zoals elk jaar om 6.15u kerstliedjes door dorpsmuzikanten geblazen. Dit gebeurt misschien in meer plaatsen, maar wij vinden het zo bijzonder. Het brengt onmiddellijk in kerststemming.
1 1/2 uur later de manier van wekken zoals ik mee heb gekregen, met een kaarsje, kopje thee en mandarijntje en vooral het kerstconcert van Corelli op de achtergrond. Dit blijft het meest verstilde moment van Kerstmis voor mij.
Antoine Bodar in Florence droeg er later ook aan bij. En ontroerend was Joris' kerstboom. De verhalen, maar ook de sfeer om de boom heen. Een echt kerstprogramma.

Feestelijk ontbeten en door de dag heen lekker gegeten, maar allemaal met veel groente (en fruit).
Bij het diner was ik de rode saus vergeten te maken. Dat had het bord wat fotogenieker gemaakt, maar goed, het was allemaal heerlijk! Hier een fotoverslag. En o ja, Henk vindt het zo leuk als ik mijn nagels lak. Ik doe dat bijna nooit meer, in tegenstelling tot vroeger. Ik maak me verder ook weinig op, behalve altijd lippenstift en een beetje kleur op de wangen. Dat is het. En een lekker luchtje. Maar bij speciale gelegenheden zoals nu feestelijk rode nagels!

Het ontbijt met een havermoutboterhammetje, een zonnebloempitcracker en amandel kerstbrood. Het was een soort krentewegge met spijs geworden. Sinaasappel-grapefruitsap, een eitje, geitenkaas en rode jam. Altijd rode jam met Kerst! Groene thee en aan het eind een kopje koffie, met het kerstbrood.


Cappuccino met kerstrode nagels. Ik lak ze nog maar af en toe, maar Henk vindt het prachtig. Hij deze foto onverwacht. Ik had anders mijn bril afgedaan.Lunch: pasteitjes die ik in muffinvormpjes had gebakken. Met  geraspte wortel, sla, een mosterdsausje en een appeltje erdoor.


De binnenkant van het heerlijke pasteitje met paddestoelen, rode ui en verse tijm


Het diner: linzenburgertje, zuurkool-groente stamppotje, gebakken heel fijne gesneden spruitjes met een uitje, salie en tamarisaus en knolselderij uit de oven en wat peterselie erop.  


Mandarijn-kaki ijs met zure room erdoor


Dadel-notentruffel bij een kopje moccaHet was een fijne dag. Aan het eind van de middag een wandeling door het dorp gemaakt. Vanmorgen uiteraard ook gewandeld na het ontbijt en de kersteditie van Trouw.