zondag 3 december 2017

Yoghurtbrood (lekker en heel eenvoudig)

Bepaalde broden mogen dan een stuk ingewikkelder zijn dan vroeger, dit is wel het allereenvoudigste brood dat bestaat denk ik, net zoals het platte quinoabrood dat is.
Ik kreeg meteen een berichtje of ik het recept wil geven. Natuurlijk!
Het brood is erg lekker en vullend. Het wordt ook heel mooi en elastisch. Hoe dat kan weet ik niet zo goed, maar het maakt dat je lekker iets te kauwen hebt. Ik ben hier zo enthousiast over!
Ik zou op deze manier ook een kerstbrood kunnen maken bedacht ik me net.

Ik maakte twee kleine broodjes. Een neutrale en een zoete.

De avond van tevoren; 2 bekers havermout (ik had de havermout deze keer niet gemalen, wat ik de keren hiervoor wel deed) mengen met ruim 2 bekers - soja - yoghurt en een theelepel zout.
De ochtend erna; 2 theelepels wijnsteenpoeder goed door het dikke havermoutbeslag roeren. Of 2 theelepels zuiveringszout/bakpoeder.

De helft meteen in een vorm met bakpapier (eventueel ingevet) doen. Soms doe ik er een hand zaadjes door en overheen.
Door de andere helft deed ik rozijnen, noten en kaneel. In de andere vorm doen.
De kleine vormen in een voorverwarmde oven van 180 doen en een uur bakken.
Dan de ovendeur opendoen en na een kwartiertje de broodjes met bakpapier uit de vorm halen en op een rooster af laten koelen. Dan het papier eraf halen. Ik vind het zo lekker, maar geroosterd ook.
De binnenkant moet dan wel droog zijn, anders blijft het aan het verwarmingselement kleven denk ik. Bij mij was de binnenkant laatst wat vochtig omdat ik te veel yoghurt had gebruikt. Ik heb het toen gesneden en de boterhammetjes in de oven onder de grill gelegd.

Ik maakte nu 2 kleine broden. Als u een groter brood wilt de hoeveelheid verdubbelen, een grote vorm gebruiken en langer in de oven.