zondag 31 december 2017

Oudjaar

Lieve lezers,

De laatste dag van het jaar.
De afgelopen dagen bestonden vooral uit het afsluiten van 2017. Niet alleen praktisch. Ook beloofde bezoekjes werden nog met veel plezier afgelegd. Het zou anders onaf hebben gevoeld. 
Later op de dag ga ik een paar belangrijke momenten van het afgelopen jaar opschrijven in de agenda. We kregen van een vriendin een kerstkaart met voor allebei een klein kaartje om een wens in te schrijven en die in de kerstboom te hangen en dan volgend jaar te kijken hoe het gegaan is met die wens. We hebben geen kerstboom in de kamer (wel groene takken en allerlei kleine kerstattributen), maar wel op ons balkonnetje. Met kaartjes en al gaat hij begin januari naar de box. 
Vroeger werd Driekoningen nog gevierd en de dag erna, 7 januari werd alles opgeruimd. De afgelopen jaren was het al 2 januari. Dit jaar weer denk ik. Ik zal het missen, alle lichtjes overal.
Maar naar de nieuwe start kijk ik elk jaar weer uit. Een nieuw begin, met nieuwe kansen!
Ik wens u allemaal een fijne oudejaarsdag toe en een waardevol 2018! (Waardevol is het altijd, maar een jaar met veel mooie momenten en belangrijke innerlijke ontwikkelingen. Ze hoeven niet groot te zijn, soms heeft een kleine stap op zich al grote gevolgen.)

Ik had nog een zakje kastanjemeel en daar heb ik een paar dagen geleden kleine oliebolletjes van gemaakt., om te proberen. Zoet en een verfijnde, aparte smaak. Een handje krenten erdoor lijkt me nog lekkerder. Ik bak ze vanmiddag, in kokosolie in de koekenpan. En appelbeignets uit de oven. Beslag maken van een beker havermoutmeel, plantaardige melk, 1 eetlepel wijnsteenpoeder en 2 eetlepels kokosolie. De appelschijven door kaneel en iets zoets wentelen. Door het beslag halen en een half uur in de oven op 190 graden bakken. Oliebollen kunnen ook in de oven gemaakt worden. Ik zag net dit recept van Koopmans met oviebollen:-) erbij. Ik zal het hieronder kopiĆ«ren. Met een kleine muffinvorm gaat het ook in de airfryer. Ik zou de holtes in plaats van bebloemen insmeren met een beetje olie. Rozijnen laat ik nooit wellen! Dat doen ze in het beslag en er gaat dan niets aan smaak verloren. Met in water wellen blijft een deel daarin achter, zonde. Ik zie nu dat er geen oventemperatuur bij staat.

(foto Marjon Besteman. Een oliebollenfoto, maar het slaat niet op het recept)

  • Maak op uw eigen manier oliebollenbeslag
  • Roer rozijnen en/of stukjes appel door het beslag*
  • Laat het beslag drie kwartier rijzen. Met zuurdesem zeker 1 1/2 uur
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een muffinvorm in met een beetje olie en bestrooi met wat meel Verdeel het beslag met een (ijs)lepel in alle holtes. Giet een beetje olie over de oliebollen en bak ze in het midden van de oven tot ze gaar en lichtbruin zijn Bestrooi met (Stevia) poedersuiker 
Omdat de oliebollen natuurlijk wat droger zijn vind ik het echt nodig om er fruit in te stoppen.