zondag 31 december 2017

Oudjaar

Lieve lezers,

De laatste dag van het jaar.
De afgelopen dagen bestonden vooral uit het afsluiten van 2017. Niet alleen praktisch. Ook beloofde bezoekjes werden nog met veel plezier afgelegd. Het zou anders onaf hebben gevoeld. 
Later op de dag ga ik een paar belangrijke momenten van het afgelopen jaar opschrijven in de agenda. We kregen van een vriendin een kerstkaart met voor allebei een klein kaartje om een wens in te schrijven en die in de kerstboom te hangen en dan volgend jaar te kijken hoe het gegaan is met die wens. We hebben geen kerstboom in de kamer (wel groene takken en allerlei kleine kerstattributen), maar wel op ons balkonnetje. Met kaartjes en al gaat hij begin januari naar de box. 
Vroeger werd Driekoningen nog gevierd en de dag erna, 7 januari werd alles opgeruimd. De afgelopen jaren was het al 2 januari. Dit jaar weer denk ik. Ik zal het missen, alle lichtjes overal.
Maar naar de nieuwe start kijk ik elk jaar weer uit. Een nieuw begin, met nieuwe kansen!
Ik wens u allemaal een fijne oudejaarsdag toe en een waardevol 2018! (Waardevol is het altijd, maar een jaar met veel mooie momenten en belangrijke innerlijke ontwikkelingen. Ze hoeven niet groot te zijn, soms heeft een kleine stap op zich al grote gevolgen.)

Ik had nog een zakje kastanjemeel en daar heb ik een paar dagen geleden kleine oliebolletjes van gemaakt., om te proberen. Zoet en een verfijnde, aparte smaak. Een handje krenten erdoor lijkt me nog lekkerder. Ik bak ze vanmiddag, in kokosolie in de koekenpan. En appelbeignets uit de oven. Beslag maken van een beker havermoutmeel, plantaardige melk, 1 eetlepel wijnsteenpoeder en 2 eetlepels kokosolie. De appelschijven door kaneel en iets zoets wentelen. Door het beslag halen en een half uur in de oven op 190 graden bakken. Oliebollen kunnen ook in de oven gemaakt worden. Ik zag net dit recept van Koopmans met oviebollen:-) erbij. Ik zal het hieronder kopiëren. Met een kleine muffinvorm gaat het ook in de airfryer. Ik zou de holtes in plaats van bebloemen insmeren met een beetje olie. Rozijnen laat ik nooit wellen! Dat doen ze in het beslag en er gaat dan niets aan smaak verloren. Met in water wellen blijft een deel daarin achter, zonde. Ik zie nu dat er geen oventemperatuur bij staat.Hoe maak ik Oliebollen uit de oven | Oviebollen?

 1. Bij gebruik van rozijnen, wel deze circa 15 minuten in lauwwarm water en dep ze daarna goed droog. 
 2. Doe het handwarme water in een beslagkom, voeg eerst het gist en vervolgens de oviebollenmix toe.
 3. Meng het geheel met een mixer met garden op de hoogste stand in één minuut tot een glad beslag.
 4. Roer eventueel de rozijnen door het beslag.
 5. Laat het beslag in de kom, afgedekt met vershoudfolie, 30 minuten rijzen bij kamertemperatuur (roer het beslag tijdens het rijzen niet meer door).
 6. Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
 7. Doe vlak voor het beslag gerezen is een beetje olie in een kommetje.
 8. Vet de muffinvorm licht in met de olie. Bestrooi daarna de muffinvorm met een beetje bloem. Zorg dat alle holtes goed bebloemd zijn maar tik het overtollige bloem uit de vorm door de vorm even om te draaien.
 9. Verdeel met twee eetlepels of een ijstang het beslag over de 12 holtes. Roer het beslag niet onnodig door.
 10. Giet daarna over iedere holte met beslag één theelepel olie.
 11. Bak de oviebollen iets onder het midden van de oven in 20 minuten gaar en goudbruin.
 12. Stort de oviebollen direct op een rooster en laat ze iets afkoelen.
 13. Serveer de oviebollen met poedersuiker.