donderdag 5 maart 2020

Ontbijtkoek

Marathonrenners uit Ethiopië hebben teff (zou het met een hoofdletter willen schrijven) als een belangrijk voedingsmiddel.
Ik gebruik het meel regelmatig. Het is in licht en donker verkrijgbaar en biologisch. Henk vindt alle pannenkoeken heerlijk, maar laatst had ik een combinatie van havermoutmeel en teff en dat ... Hier kom ik zo op terug.*
Gisteren maakte ik ontbijtkoek met teff. Stevige structuur, erg lekker. 

250 gram teffmeel
1 1/2 eetlepel koek- of speculaaskruiden
wat extra kaneel
2 theelepels wijnsteenpoeder
Snuf zout
4 eetlepels zoete stroop (dadel, agave, ahorn, honing)
6 dadels in stukjes en zoveel fijn gesneden verse gember als u lekker vindt
Ongeveer 200 ml water of plantaardig melk

Het beslag in een kleine cakevorm scheppen en ± =50 minuten bakken op 180 graden.

Omdat de structuur zo stevig is en er dunne plakjes van kunnen worden gesneden kan hier ook goed Deventerkruidkoek van gemaakt worden. De naam ontbijtkoek klopt eigenlijk niet want ontbijtkoek is zachter. Ik smeer er een beetje kokosolie op.

Ik moet nu weg (opruimen, wandelen, bezoek), tot straks.
Fijne dag!

's Middags
Hier ben ik weer.

* Henk zegt bijna altijd dat hij iets nog lekkerder vindt. Dinsdag is bij ons pannenkoekendag. Vorige week quinoa (meestal meng ik het meel met havermout). Soms hebben we het 2x in de werken eigenlijk steeds vaker. Op dinsdag de 'gewone', 1 met pindakaas, sambal of kerrie en wortel en 1 met appelstroop en banaan. Op donderdag of vrijdag dan iets anders. Ander meel, maar bijvoorbeeld en zeker als er iets te vieren is met een gebakken eitje, een ragout (en dan sla erbij), op een pizza-achtige manier met tomatenpuree gebakken uien, champignons en groentes. Zoet met verschillende soorten jam, zelfgemaakte chocoladepasta, appelmoes, andere vruchtenpuree of kokosolie met kokosbloesemsuiker. (en soms kaneel). Dit zijn alleen maar een paar voorbeelden.