zaterdag 28 maart 2020

Waarschuwing (wake-upcall), frisse lucht en bloem in wording


Gistermorgen hoorde ik van iemand die ik begeleid dat deze periode haar zoveel goeds brengt.
Ik ervaar dat ook zo en ik vind het geweldig voor de aarde. Ik hoop vanuit het diepst van mijn hart dat het voor een bepaald bewustzijn zorgt. Dat er hierna anders omgegaan wordt met wat desastreus is voor mens, dier en milieu. Ik zie dit ook echt als een waarschuwing. Het kon zo niet doorgaan. Ik hou er niet van Engelse woorden te gebruiken, maar voor wake-upcall is geen goed Nederlands woord volgens mij*. Waarschuwing komt het dichtstbij denk ik maar het is minder sterk.

E zijn nu allerlei regels en die zijn begrijpelijk maar zelf na blijven denken is toch altijd het belangrijkst vind ik en aanvoelen wat kan en wat niet. Er zijn mensen die de krant opeens eng vinden (ik absoluut niet), maar de post komt wel gewoon en boodschappen worden aangeraakt. Er is geen verschil. Is er iemand besmet geraakt door een oppervlak?
De onderzoeken die gedaan zijn gebeurden in ideale omstandigheden, qua temperatuur en luchtvochtigheid, die dan constant zijn. Gewoonlijk is dat niet zo waardoor virussen het veel zwaarder hebben.
Druppeltjes  zijn -levens- gevaarlijk. Ik praat niet als er iemand 'in de buurt' staat. Op een flinke afstand blijf ik natuurlijk wel goedemorgen- middag of iets anders zeggen. 
Wat ik echt heel erg ongezellig vind is boodschappen doen. We doen het bijna altijd samen, maar dat mag nu niet. Ik doe het 1x in de week, heel vroeg en heel snel. Als we nog aan de wekelijkse route van Ekoplaza lagen ging ik helemaal geen boodschappen meer doen. Henk doet het volgende week. Natuurlijk ga ik dan wel mee maar blijf wachten.

De gemeente waar wij in Oost-Groningen gewoond hebben is naar wat ik op het kaartje kan zien de enige gemeente waar niemand het virus heeft. Zoveel lucht en ruimte.

Over lucht gesproken ... veel lucht, veel frisse lucht! Extra belangrijk nu. Ik keek laatst naar de regels in Europa op het moment. Bij België staat; ga vooral naar buiten, frisse lucht is juist goed. We weten het allemaal en ik was het erg met journaliste Marijn de Vries eens die schreef over de negatieve effecten van binnen blijven. Zelfs met de restrictie van binnen een kilometer van huis blijven, wat in sommige landen het geval is, zou ik nog kunnen leven, maar niet met opgesloten/opgehokt zijn, ik zou gek worden! Ik geef hier de link van het artikel van Marijn de Vries van Trouw.   
https://www.trouw.nl/sport/een-lockdown-nee-maak-het-leven-niet-onleefbaar~bcd9fa78/?utm_source=TR&utm_medium=email&utm_campaign=20200329%7Cdaily&utm_content=Een%20lockdown%3F%20Néé%2C%20maak%20het%20leven%20niet%20onleefbaar&utm_term=120587&ctm_ctid=78919f4a836e46ff759b685c3cb948a3

*Ik ben niet de enige die het jammer vind dat er geen goede vertaling of goed synoniem is voor wake-upcall. Ik ging net zoeken en kwam toen dit tegen. Het is blijkbaar een rubriek waar lezers op kunnen reageren.
"Ook zo’n hekel aan onnodig Engels? Help ons dan aan bruikbare, Nederlandse alternatieven. Zoals voor eye-opener, wake-upcall en framen. 
Volkskrant, Bart Koetsenruijter 9 januari 2019, 19:25"

Een paar maanden geleden gaf de buurman mij een plant van hem. Geen idee hoe hij heet. Sinds een tijdje zit deze enorme knop eraan. Nu staat hij op knappen. Spannend wat voor bloem eruit zal komen.