maandag 16 maart 2020

Heel veel dank en twee hamsterrecepten

Het is verstandig om altijd een voorraad in huis te hebben. Om niets uit te hoeven geven, bij ziekte, voor onverwacht bezoek, of tijdens een crisis. Door sommige mensen wordt er  extreem gehamsterd. Het moet allemaal een beetje evenredig verdeeld worden. Voor winkelpersoneel is het lastig steeds te zorgen dat de schappen weer gevuld worden. Die moeten wel overspannen zijn. Mensen in de zorg helemaal, wat een belasting. Vanmiddag kon ik gelukkig iemand persoonlijk bedanken. Bij deze wil ik iedereen bedanken die noodzakelijk en onmisbaar werk verricht. Al die mensen die zoveel extra energie steken om dit land te laten functioneren!!!!!!!!!  
 ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— ๐Ÿ’— 
Vanavond was de toespraak van minister president Rutte en hij zei hoe hartverwarmend het is om te zien hoe mensen voor elkaar zorgen. Je ziet het overal, het beste komt naar boven bij veel mensen. De boodschap was verder dat deze crisis nog lang zal duren en dat veel mensen ziek zullen worden. Dit zorgt voor immuniteit waardoor kwetsbare mensen beschermd worden. 
Om terug te komen op hamsteren;  in de krant (Trouw) staan 'hamsterrecepten' met producten die iedereen altijd wel in huis heeft en anders vervangende. Leuk, ik geef er twee weer.

Hartige flensjes uit de oven
Hamsteringrediรซnten: witte bonen in tomatensaus, (houdbare) melk, bloem, eieren
Flensjes: Mix een luchtig, vrij dun beslag van 150 gram bloem, 300 millilieter (houdbare) melk, 3 grote eieren en wat zout. Laat een uurtje rusten. Bak in een grote, hete koekenpan in wat plantaardige olie 8 dunne pannenkoeken.
Vulling: Snipper 1 grote ui en 2 knoflooktenen, fruit zachtjes in wat plantaardige olie in een hapjespan. Bak eventueel een in blokjes gesneden paprika even mee. Roer 2 blikken/potten witte bonen in tomatensaus erdoor. Breng op smaak met 1 volle theelepel komijnpoeder, 1 volle theelepel chilipoeder, zout en peper, plus als u heeft een handje gehakte verse koriander of peterselie. Houd 2 scheppen van het mengsel apart, vul met de rest de flensjes en rol op. Leg in een ingevette ovenschaal. Verdeel het achtergehouden mengsel erover plus 75 gram pittig belegen geraspte kaas. Laat in een hete oven (200 °C) in 20 minuten gratineren. Extra lekker met guacamole, zure room of crรจme fraรฎche.
Variant: andere bonen en/of mais uit blik plus een pakje tomato fritto.

Aardappelsalade met kikkererwten
Hamsteringrediรซnten: aardappels, kikkererwten uit pot/blik
Schil 600 gram aardappels alleen als ze oud en rimpelig zijn, anders is goed afboenen onder de kraan voldoende. Snij in handzame stukjes en kook in water met zout beetgaar. Giet af en meng met 1 blik/pot goed afgespoelde en uitgelekte kikkererwten, 3 in ringetjes gesneden lente-uien. Maak een dressing van 4 eetlepels tahin (sesampasta), een ferme kneep citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde (of met de staafmixer) zoveel scheutjes water toe tot het een mooi lichtbeige, soepele saus is. Schep door de salade. Lekker met veel fijngehakte groene kruiden (peterselie, bieslook, dille).
Variant: in plaats van de tahinsaus een vinaigrette van olijfolie, azijn, flink wat dijonmosterd en eventueel wat honing.