dinsdag 29 december 2020

Elke dag iets 29 (Een boekenlijstje)

Ik ben dol op lijstjes!!! Ik vind het leuk om ze te maken en ze zijn handig. Het zorgt voor, of brengt meer overzicht. De bijlage Letter en Geest van Trouw had het als thema vorige week. Ik kon mijn hart ophalen. Vooral aan de boekenlijstjes. De lievelingsboeken van boekrecensenten. Het waren veel pagina's. Het is een greep uit de boeken die ik zelf graag zou willen lezen. Het zijn zowel oude als boeken die het afgelopen jaar. verschenen. Ik zou elke week boektitels door kunnen geven want naast Trouw hangen we altijd aan de lippen van Onno Blom en Liedewijde Paris. De boeken die zij aanraden wil ik eigenlijk altijd lezen. Misschien ga ik dat trouwens af en toe doen. Ik luister tegenwoordig ook af en toe naar podcast. Er is veel te ontdekken, maar nu eerst de boeken van de Trouw recensenten en wat zij erover schreven:

Harold Jähner
Arbeiderspers
Wolfstijd. Duitsland en de Duitsers 1945-1955

Voortreffelijke verkenning van de eerste naoorlogse jaren van Duitsland. Jähner vermijdt de grote clichés en lardeert zijn cultuur- en mentaliteitsgeschiedenis bovendien met anekdotes en foto's die je bijblijven.





Uwe Johnson
Van Oorschot
Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl
Het gaat over het leven van Gesine in het woelige New York eind jaren zestig (Vietnam, Martin Luther King), dat van haar ouders tijdens het nazisme en later in de DDR. 1600 pagina's, goed voor weken binge-lezen.


Nan Shepherd
Arbeiderspers
De levende berg
Engelse klassieker uit 1977, prachtig vertaald door Pauline Slot. Even poëtische als aardse en zintuigelijke schildering van de Cairngorms in de Schotse Hooglanden.


Gerbrand Bakker

Arbeiderspers (Privé Domein. Het boek hieraan voorafgaand staat rustig op me te wachten)
Knecht alleen
In opvallend direct proza schetst de auteur zijn diepste depressie ooit. Tijdens een roadtrip naar Griekenland met twee vrienden verandert hij in 'een hoopje ellende op de achterbank'. En passant valt er veel te lachen, bijvoorbeeld in de verhalen die Bakker opdiept uit zijn hoekige seks- en liefdesleven. Openhartig, ontroerend en meeslepend.


Annie Ernaux
De jaren
Arbeiderspers
Ernaux leefde intens en was altijd sterk betrokken bij sociale emancipatiebewegingen. Haar indrukwekkende autobiografie, die acht decennia beslaat, is daardoor tegelijk haar eigen verhaal en dat van haar generatie.


Fernando Pessoa
Kroniek van een leven dat voorbijgaat
Van Oorschot
2020 was in vele opzichten een slecht jaar, maar niet voor Nederlandse Pessoa-liefhebbers. Naast een special van het tijdschrift Zuca en de bundel detectiveverhalen De ontraadselaar verscheen, als een soort aanvulling op het grandioze Boek der rusteloosheid, deze dikke bundel met honderden schitterende autobiografische fragmenten en losse aantekeningen.

Maurits de Bruijn
Ook mijn Holocaust
Das Mag
De moeder van Maurits de Bruijn werd in 1943 als pasgeboren Joodse baby weggegeven aan onderduikouders en kampt met angsten en trauma's. De Tweede Wereldoorlog stopte niet bij haar, ook haar zonen zijn door de Shoah geschonden. Over dat zware thema kun je tegelijkertijd gevoelig en geestig schrijven, bewijst De Bruijn in dit indrukwekkende non-fictiedebuut.


Arturo Barea
Schokland
De slag. Madrid tijdens de Spaanse burgeroorlog
Klassieke roman uit 1951. Laat zien hoe het dagelijks leven tijdens de burgeroorlog verstoord werd, maar ook gewoon doorging. Het is alsof je er als lezer zelf rondloopt.


Claudia Durastanti
De Bezige Bij
De vreemdelinge
Urgente en rauwe autobiografische herinneringen van een jonge schrijfster die opgroeide tussen Amerika en Zuid-Italië, maar bovenal als kind van excentrieke ouders die beiden doof zijn.


Herman Stevens
Prometheus
Chateau Désir
Herman Stevens is een van onze beste stilisten, ook in Chateau Désir, waar de vertelvreugde vanaf spat. Zoals altijd bij Stevens gaat het over verlangens en tekortschieten, maar hij schetst naast een van zijn mooiste vrouwenportretten ook een scherp beeld van een door materialisme gedreven wereld, waar hij zijn eigen glinsterende zinnen tegenover zet.





Johan de Boose

De Bezige Bij

Dondersteen

Boeken over vaders zijn er in overvloed, maar dit eerbetoon van de Vlaamse schrijver De Boose aan zijn raadselachtige vader blinkt uit in stijl en diepgang. Vader verzamelt stenen en maakt van de kelder een wetenschappelijk theater. Een wonderland voor zoon, maar veel blijft onbegrijpelijk voor hem.