dinsdag 8 december 2020

Elke dag iets 8 (Uitvaart, Henk vroeger en een onverwacht genoegen)

Gisteren waren we bij de uitvaart van Henks vriend JanD. Dat Jan er niet meer is zorgt voor een grote leegte. Het was gisteravond verdrietig en mooi tegelijk Jans Muziek klonk; Van Morrison, John Prine, Young Bloods, Ry Cooder en meer. Tijdens de muziek zagen we foto's van Jans leven, met daar tussendoor zijn wijsheden op tegeltjes. Jan was muzikant, schilder, docent. Een heel bijzondere man, met veel kwaliteiten. Hij heeft bijvoorbeeld veel muziek gemaakt met getraumatiseerde vluchtelingen. Voor zijn kleinkinderen was hij niet pake (Jan was Fries), maar paque!  
Ik herinner me zo goed toen ik hem voor de eerste keer ontmoette in zijn boerderij in Hantumeruitburen. Ik at daar de lekkerste sperzieboontjes ooit, uit eigen tuin. De stilte en die sterrenhemel waren overweldigend. Hier een foto met Jan in het midden en mijn Henk achter de rookwolk. Ergens begin jaren 70.


Omdat we in het donker rijden op z'n zachtst gezegd niet prettig vinden (en ik ben nachtblind dus al zit ik er naast, ik vind het te spannend) hebben we in een hotel overnacht. Dat was een onverwacht genoegen. Lekker in bad, heerlijk bed, vanmorgen in bed de muesli die ik mee had genomen met Nespresso. Allemaal verwennerij. Na de uren die we daarvoor mee hadden gemaakt, voor de uitvaart, een opeenstapeling van alles wat mis kon gaan, extra fijn!