zaterdag 5 december 2020

Elke dag iets 5 (Sinterklaas en Italië)

 Een van de vele redenen waarom ik zo van Italië houd.

"Italiaanse brandweer vliegt met heilig beeld over stad tijdens feestdag

Italiaanse brandweerlieden zijn vrijdag met een beeld van de heilige Santa Barbara over de stad Rieti gevlogen. De traditionele processie door de stad met het beeld van de beschermheilige kon dit jaar door de coronamaatregelen niet doorgaan. Op deze manier wilde de brandweer mensen toch een glimp van Santa Barbara uit de hemel geven op deze feestdag."

https://www.nu.nl/284762/video/italiaanse-brandweer-vliegt-met-heilig-beeld-over-stad-tijdens-feestdag.html

Henk leest op dit moment een boek over Italië, waar hij helemaal in zit. Hij las over de heilige Nicolaas, waar het vandaag, op een andere manier, lang over ging. Hij is o.a. de beschermheilige van de scheepvaart (verder van gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, kinderen, prostituees en kooplieden. En wat plaatsen betreft: Aberdeen, Amsterdam, BariSint-Niklaas en Kampen. 

Het beeld van de heilige Nicolaas wordt jaarlijks in Bari naar zee gedragen en op de achtersteven van een vissersboot  gezet en de zee opgevaren, om daar een dag te blijven. Er zijn veel filmpjes van te zien. Ik heb voor deze gekozen.

https://www.youtube.com/watch?v=Pps4F-ZNtwY&feature=emb_logo

Bij de ikonen cursussen die ik vroeger gevolgd heb was er ook ruimschoots aandacht voor de Heilige Nikolaas. Dit is een Russisch voorbeeld uit de 13e eeuw.Ik kon het niet laten ...