woensdag 4 mei 2022

4 mei

Een dag van herdenken Zoals altijd lees ik over de oorlog. Nu lees ik 'Gebombardeerd dagboek' van Ursula von Kardorff, uit de Privé Domein serie. Het is het dagboek van een journaliste in Berlijn.

Er zitten zoveel kanten aan een oorlog.

In een dorp in Drenthe, Nieuwlande, zaten in bijna elk huis onderduikers.
https://app.nos.nl/op3/nieuwlande/#/ 
(Mooi gedaan, Niet alles werkt, maar u krijgt zeker een indruk)

Om 20,45u is er vanavond bij NPO 2 een documentaire over Nieuwlande.

Montfort werd gebombardeerd, omdat de geallieerden dachten dat er Duitsers zaten, wat niet zo was. Na het bombardement stonden er nog drie huizen overeind. Een vrouw vertelde dat haar moeder dood achter haar neerviel. Zoveel verdriet, toen ze erover vertelde. Ze was een klein meisje. 

Oneindig veel verhalen zijn er.

Ik las De Koningin van Paramaribo en las zo voor het eerst wat de oorlog in Suriname deed. 
Er is een drieluik gemaakt, 'Vergeten helden'. Het is te zien op NPO 2. De drie afleveringen vertellen het verhaal van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën, mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. 

Selma van de Perre (99) is waarschijnlijk de bekendste nog levende verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelde haar verhaal al eens in De wereld draait door en in de documentaire Selma's oorlog gaat ze terug naar de plekken uit haar herinneringen.

Gruwelen
Want ondanks haar leeftijd heeft Selma - ruim 75 jaar na de bevrijding - nog altijd een missie: mensen vertellen over de gruwelen die ze meemaakte, zodat dit nooit weer gebeurt. Het duurde lang voordat ze haar verhaal kon vertellen, maar nu gaat ze met Philip Freriks langs de plekken die een rol speelden in haar leven. Daar vertelt ze haar oorlogsverhaal.

Concentratiekamp
Zoals in Amsterdam, waar Selma opgroeit, en Utrecht, waarvandaan ze tijdens de oorlog als koerierster pakjes rondbrengt door heel Nederland en zelfs tot in het buitenland. In Kamp Vught vertelt ze over haar werk in de gasmaskerfabriek en over de treinreis in een veewagon naar concentratiekamp Ravensbrück, waar ze onder barre omstandigheden heeft weten te overleven.

Ze heeft hier een boek over geschreven. Dat ga ik eerst lezen, voordat ik naar de documentaire ga kijken.