zondag 1 mei 2022

Zevenblad

Goedemorgen allemaal. Ik zou elke dag over onze ochtendwandeling kunnen schrijven. En waarom niet? Het is zo'n heilzaam begin van de dag en daarin wil ik u laten delen. 
We gingen gisteravond om half een slapen en vanmorgen liepen we iets na half acht alweer buiten. Henk stond om 6 uur op en ik drie kwartier later. Er was van alles om aan te denken. Ik laat Henk trouwens altijd even alleen aan het begin van de dag, het is zijn moment. Een paar keer per jaar staan we tegelijk op.

Als we naar buiten stappen staan we op zondag meteen even stil en luisteren naar de stilte. De wisselende stilte. In elk seizoen klinkt hij anders. Dat stilstaan doen we daarna nog verschillende keren. Stilte en tegelijkertijd een oorverdovend 'kabaal' van vogels op het moment. Hoe kan het tegelijkertijd stil en lawaaiig zijn? Lawaaiig is op zich geen goed woord voor vogels. Hoe zou ik het anders kunnen noemen, het zijn niet een paar vogeltjes, het zijn er heel veel!

Ik zou af en toe schrijven over wilde planten/kruiden.

Op dit moment staat overal heel veel zevenblad. Een goede. mooie bodembedekker, waar ook nog bloemen aan kunnen komen. Veel mensen hebben er een hekel aan omdat het woekert en nauwelijks uit te roeien is. Zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd.
Als u het echt niet in de tuin wil hebben dan kunt u planten in de grond zetten die sterker zijn dan zevenblad zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters. 
Of Geranium macrorrhizum! Deze tuingeranium of ooievaarsbek kan de concurrentie met zevenblad (en ander 'onkruid') gemakkelijk aan. Hij groeit snel en is een ideale bodembedekker. Hij ziet er ook nog leuk uit. Hij bloeit van april tot in juli met witroze of paarse bloempjes.

U kunt er natuurlijk ook zwart plastic overheen leggen om het te verstikken. U kunt het er ook uit trekken, al heb ik wel eens gehoord dat steeds de blaadjes eraf trekken het beste werkt. De bladeren zorgen voor een gezonde plant! Zonder blaadjes krijgen ze geen voeding meer en verpieteren ze. U moet in ieder geval niet gaan spitten want zevenblad is dol op gespitte grond. En elk stukje wortel vormt een nieuwe plant. Zo krijgt u juist steeds meer.  
Wij lieten het gewoon staan en deden er iets mee. Het hangt natuurlijk helmaal van de soort tuin af die u heeft en ook of hij groot of klein is. Als u het laat staan zou ik er regelmatig een gerecht mee maken. U zorgt dan dat het niet de hele tuin door woekert en u heeft er iets aan! 

In Duitsland wordt zevenblad Jichtkraut genoemd. De naam zegt het al, goed tegen jicht. Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urine afdrijvend. In de nieren zitten allerlei gifstoffen opgeslagen en zevenblad helpt ervoor te zorgen dat deze via de blaas worden afgevoerd. Opeenhoping van deze stoffen kunnen leiden tot jicht en reuma.Verder zit er veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur in. (Kiezelzuur, ook wel silicium genoemd, is een essentiële stof voor het lichaam. Het is belangrijk voor de vorming van bindweefsel. Kiezelzuur is na zuurstof het meest voorkomende element op aarde. Het is als supplement te koop, maar supplementen zijn niet nodig, alles is in de natuur aanwezig! Als we er zuinig op zijn.)

In mijn boek staat een soep (en op het filmpje) van zevenblad. U kunt het ook roerbakken zoals spinazie, met bijvoorbeeld brandnetel, hondsdraf en (bies)look. Met een gebakken uitje, knoflook en (plantaardige) zure room. Lekker bij gekookte aardappelen. Of door en stamppotje. Of als pesto. De blaadjes van de steel trekken. In een mengbeker doen, samen met knoflook, zout, peper, noten of pompoenpitten en olijfolie. Pureren. Heerlijk door spaghetti of over plakjes tomaat. Het past ook goed door gestoofde groentes; uien, courgette. tomaat, prei enz. Of in een quiche of door een omelet. Door macaroni met geruld (plantaardig) gehakt, een uitje en tomatenpuree is ook erg lekker. Geraspte (plantaardige) kaas erover en in de oven.

Ik heb net het filmpje van rtv noord weer eens bekeken en ik vind het nog steeds leuk. Ook om die heerlijke tuin te zien, die ik mis! Vanwege het zevenblad plaats ik het filmpje hier maar eens. Een uitje bakken, eventueel knoflook, het zevenblad, de hondsdraf en andere kruiden, bouillon of heet water met zout of bouillonpoeder of -blokje erbij en even laten pruttelen. Op smaak brengen met versgemalen peper.


Hier met de schermvormige bloem, die een beetje op fluitekruid lijkt.