dinsdag 10 mei 2022

Chocolade

Tulpjes voor moederdag en ... Lindt! De afbeelding hieronder, de Kugeln.

Tot de 19e eeuw werd chocolade als medicijn bij de apotheek verkocht. Ik ben vaak tegen medicijnen, maar zo'n medicijn (Ik ben te laat geboren roept Henk) wil ik wel. Hoewel, helemaal in het begin was het bitter. De Maya's deden chili, vanille en piment in hun chocoladedrank (xocoatl) om het beter drinkbaar te maken. 

Er zit theobromine in chocolade en dat is voor veel goed. Het is opwekkend, het is een diureticum. Het zorgt voor de afscheiding van slijm in de bronchiën en het ontspant de gladde spieren in dat gebied. Goed voor astmapatiënten.De flavanolen die in cacao zitten ondersteunen een gezonde bloedcirculatie en spelen een belangrijke rol in het cardiovasculair systeem en ondersteunen de afgifte van voedingsstoffen naar de spieren. Er is veel over chocolade te lezen. Het is overigens ook een afrodisiacum. Madame de Pompadour ging zich te buiten aan chocolade om haar "bloed op te warmen", nadat Lodewijk XV in het openbaar had verkondigd dat ze frigide was. 

Eindelijk Lindt. Lindt was een pionier. Hij vond het congeren uit. Een techniek om chocolade te homogeniseren.Hij voegde ook als eerste melk toe. Geen idee waarom ik het nooit geproefd heb. Vroeger thuis vast wel eens, maar dat weet ik niet meer. Toen we in Duitsland woonden zag ik een documentaire over Lindt en ik herinner me juist de Kugeln. Ik kon toen al niet wachten om het in mijn mond te stoppen. 

Waarom heeft Zwitserland de beste chocolade? Zwitserland heeft veel wat excellent is. Dit woord heb ik nooit eerder in mijn leven gebruikt. Nu kan het niet anders. Chocolade, maar ook kaas, het bekende zakmes, klokken, horloges. 

Dit is zo verrukkelijk, wat een kwaliteit! Bij de COOP hebben ze ook de mini praliné's. Misschien voor mijn verjaardag. We doen weinig aan onze verjaardagen dit jaar, maar dit kan en een tweedehands privé domeinboekje.* 
De chocolade is niet te zoet en in een zit koele karamel.Verder schieten woorden tekort om de smaaksensatie te benoemen. Later.
Ik ga echt niet uit mijn verjaardag wachten, maar koop het voor onze dag over twee weken!