dinsdag 24 mei 2022

UIT

We hebben een heel mooi uitje (UIT) gehad.  Een nachtje maar het leek wel of we een week weg zijn geweest. 

Na het feestelijke ontbijt naar het museum. We gingen eerst naar 'In de ban van Ararat'. 
Ik citeer: "Verschillende topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan komen naar Assen. Gouden en zilveren sieraden en bekers, wapens, aardewerken potten en bronzen beeldjes van dieren en krijgers dompelen je onder in de rijke geschiedenis van Armenië.
De objecten bestrijken een onmetelijk lange periode"
Wat indrukwekkend. hoe kan het, dat er 3000 jaar voor Christus zulke verfijnde voorwerpen werden gemaakt? Er waren korte filmpjes te zien; verschillende benaderingen van het thema. Frank Westerman had het over zijn persoonlijke ervaring met de Ararat. Hij heeft er een boek over geschreven. 
Ik twijfelde of ik het voor of na de tentoonstelling zou lezen (moet geleend worden van de bibliotheek). Ik wilde open naar de tentoonstelling gaan, dus een andere keer. We hebben een deel gezien. De rest komt later. 

We gingen een kopje koffie drinken. 
Daarna naar Sam Drukker, die zijn 40(!!!) jarige jubileum viert.  Zeer de moeite waard. Deze vonden we erg grappig. Links is een weerspiegeling van mij.
Verder allemaal zelfportretten. Op doek, maar ook op allerlei oude materialen; dekzeil, deksels, zonwering enz.Verrassend. In een filmpje is te zien is hoe hij een schilderij maakt en dat schilderij hing ernaast.

Hierna liepen we impulsief nog even naar boven en daar was het toetje! 
Voor de eerste keer een solotentoonstelling van metaalkunstenaar (de eerste vrouwelijke!) Johanna van Eijbergen. Ik citeer:
"Wonderschone decoraties van gestileerde bloemen en dieren, met name insecten, vlinders en vissen. Ze werden vervaardigd op vazen, schalen en vele andere voorwerpen in messing, koper en brons". Dit moois in combinatie met geverfde/getekende/geillustreerde muren door Merlijne Marell. Zij leeft nu en is sterk geïnspireerd door Johanna van Eijbergen. Dat was te merken, de twee vloeiden in elkaar over. Het was zo'n verrassing om dit te zien, ik werd er helemaal door opgenomen.  Zo zijn het wee afzonderlijke voorwerpen, maar in de tentoonstelling vormen ze een geheel.


De rivierdonderpad hier te zien en hij kwam vaak terug

Alleen een kopje bouillon tussen de middag die veel te zout was. Henk zei dat de kok het even zelf moest proeven. Dat heeft hij gedaan en hij was het er helemaal mee eens. We kregen een kaartje voor een glaasje 's avonds.
Er was een schat van een vrouw die ons bediende. Toen we 's avonds in het het hotel aten kwam ze ons een fles wijn brengen, zo lief. We hadden trouwens allemaal warme contacten die dag. De maaltijd 's avonds was ongeïnspireerd en daardoor niet bijzonder (maken we nooit mee, integendeel). Wel een feestelijk (gedeeld) ijsje. En... omdat we tussen de middag weinig hadden hebben we toch best lekker gegeten. Maar die heel enkele keer dat we uit eten gaan is het fijn als het juist heel smaakvol is en we het daarom onthouden.

                                    
Na het diner gewandeld en liepen we opeens door een militair oefenterrein. Onverwacht en mooi.


Geen idee wie daar loopt te rennenHierna een kopje koffie in de kamer en lekker in bad geweest. Ik kijk daar altijd naar uit.
Op de laptop samen het laatste deel van een spannende serie gekeken. 

De volgende ochtend een overheerlijk ontbijt. Nog een mooie wandeling gemaakt en op naar de bibliotheek maar ze zijn er nog steeds bezig met verbouwen. Naar huis en daar cichorino gedronken. We zijn maar een nachtje weggeweest maar het leek heel veel langer. Het was heerlijk!