donderdag 16 juni 2022

Vlier

Er zijn een aantal bomen en struiken die het uitzonderlijk goed doen dit jaar. Het is mooi, hoe dat elk jaar anders is.  De vlier hoort er dit jaar bij, ongelooflijk, wat veel trossen bloemetjes overal.
U kunt limonade maken van de bloesem, of u kunt vlierbloesem bakken, na het door een beslagen gehaald te hebben. U kunt de bloesem ook drogen voor thee. 
Van de bessen na de bloesem kunt u sap, siroop, wijn, likeur, saus of jam maken. Het heeft een karakteristieke smaak. Voor jam zou ik het mengen met iets, bijvoorbeeld een paar appels of bramen. Ook met gember of een beetje kaneel erdoor is lekker. Maar eerst moeten de bessen in een grote hoeveelheid water staan. Hierna grondig spoelen. Dan de bessen van de steeltjes rissen. Samen met het andere fruit in een pan doen en verwarmen. Er komt steeds meer sap vrij. Even op hoge temperatuur tot het kookt en laten borrelen tot alles kapot is. Zeven en daarna het sap meten of wegen. De helft aan geleisuiker erbij doen. Aan de kook brengen. 10 minuutjes of zo laten koken en dan in schone potten gieten. Meteen de deksels erg draaien en op hun kop af laten koelen, of nog even in de oven, wat ik altijd deed, met elke jam. 


Voedingsstoffen:
Vitamine A, B en C
En in vlierbessen zitten veel anthocyaninen. Dit is een in water oplosbaar molecuul en zijn het pigment dat de bessen hun kleur geeft. Het bevat sterke antioxidanten, het is goed voor het zicht, ontstekingsremmend, tegen hartfalen enz.