donderdag 23 juni 2022

(Weer) Manipulatie en Marmite

Las weer zo'n manipulatief stukje gisteren, over u weet wel ... Ik moet me er echt voor afsluiten en me op andere dingen richten. Soms is dat lastig, dan krijg ik het maar moeilijk weg. En 'iedereen' slikt het weer als zoete koek. In die zin weet ik niet of er veel veranderd is. Er zijn wel veel minder mensen die zich laten prikken, maar nog wat van zulke berichten en ik weet niet hoe het dan is. Ik vind het afschuwelijk. In elke vezel voel ik dat het niet klopt.

Maar even over Marmite dan, een stuk leuker. Ik heb het altijd en ben ermee opgevoed. Het is natuurlijk vooral engels, maar hoe zou ik van een zacht eitje kunnen genieten, zonder Marmite* op een geroosterde boterham, cracker of roggebrood. Meestal Brabants roggebrood. Ik ben zo blij dat dat overal te krijgen is. Heel lang geleden schreef ik al eens dat ik als kind vaak een beetje misselijk was 's morgens en het enige wat ik dan wilde was een Brabants roggetje met Marmite en een zacht eitje. Ik vind het verder heerlijk met kaas en vooral ook met appelstroop. In Engeland hoor ik vaak over Marmite en laatst was er weer een tijdelijke smaak. Deze keer pittig, met een pepertje. Zo variëren ze er wel eens mee, maar de basis blijft altijd bestaan. Ik kom hier op omdat ik me herinnerde dat ik een keer een kikkerwtenburger zag waar Marmite in zat. Ik heb net het recept geplaatst. Degene die deze burger maakte, gebruikte de aquafaba (het vocht dat bij de kikkeren zit) om er een lekkere saus bij te maken. Ik heb er wel eens een soort schuimpjes van gemaakt, maar dit nog nooit. Ik zal het opzoeken en ook bij recepten zetten. Het is van Sauce Stache. Dit is een grappige naam. Ik begrijp dat Stache slang is voor moustache.  

 

*Marmite is de merknaam van een in 1902 in Engeland ontwikkelde vegetarische kruidenpasta. Vooral in het Verenigd Koninkrijk is deze pasta erg populair. Op het etiket van de pasta staat een grote kookpot, de Franse betekenis van het woord Marmite, afgebeeld.(Wikipedia)

Marmite is een ziltige, bittere donkere pasta met een unieke pittige smaak. Het extract is een mengsel van biergist, groenten, kruiden en specerijen. Het extract is als product vergelijkbaar met bouillonblokjes maar dan geleverd in een pastavorm. Marmite is 100% vegetarisch en bevat bijna 0 calorieën of vet. Marmite smaakt vooral geweldig op brood of toast maar is ook een smaakvol ingrediënt voor soepen, sauzen, dressings, pasta- en vleesgerechten.

Hoewel gistextract rijk is aan vitamine B, wordt dat ook nog extra aan de pasta toegevoegd. Sinds de ontdekking van de vitamine B (in 1912) geldt Marmite als een "gezond product". Om die reden, maar ook om ze iets van thuis te geven, kregen de Britse soldaten in de beide wereldoorlogen Marmite in hun voedselpakketten. Naar men hoopte zou dit de in de tropen gestationeerde soldaten beschermen tegen beriberi. Een andere werking die aan Marmite wordt toegeschreven is dat het zou beschermen tegen steekmuggen doordat het een voor mensen niet waarneembare maar voor muggen buitengewoon afstotelijke geur op de huid zou veroorzaken.
(Indonesisch-culinair.nl)

--------------
Dat van die muggen wist ik niet.
Door hiermee bezig te zijn las ik dat in Denemarken geen producten met toegevoegde vitamines meer mogen worden verkocht, sinds 2011. Alleen winkels met een speciale vergunning mogen dus Marmite verkopen. Hier is het gelukkig overal verkrijgbaar.